Denník N

Z nádejného prezidenta je vyvrheľ. Senátor môže doplatiť na to, ako veľmi chcel nahradiť Trumpa

Josh Hawley. Foto - TASR/AP
Josh Hawley. Foto – TASR/AP

Má 41 rokov, študoval na tých najlepších školách a po prvých dvoch rokoch v senáte mal našliapnuté na sľubnú politickú kariéru. Josh Hawley veril, že sa skončí až v Bielom dome, a šancu videl už v roku 2024.

O tom, že senátor z Missouri zvažuje kandidatúru na prezidenta, americké médiá písali už pred mesiacmi. Hawley stavil na to, že jeho šance – o necelé štyri roky alebo aj neskôr – sa zvýšia, ak si získa voličov Donalda Trumpa.

Ako prvý senátor preto prišiel s tým, že 6. januára bude protestovať proti výsledkom prezidentských volieb. Nepresvedčil ho ani postoj väčšiny kolegov, ktorí tento postup neschvaľovali.

Týždeň po nepokojoch v Kapitole je už jasné, že sa mu jeho rozhodnutie vypomstilo. Z nádejného prezidenta sa v Republikánskej strane stáva vyvrheľ, ktorého kritizujú doma aj vo Washingtone. Hawley za pár dní prišiel o povesť, zmluvu na knihu aj o veľkých sponzorov.

Kolegovia mu nadávajú

Hawleyho kariéra odteraz bude spojená s násilím v kongrese. Posunúť sa od tejto kauzy bude pre neho ťažké hneď z viacerých dôvodov. Kľúčovým je symbolická fotografia, na ktorej Hawley stojí pred budovou kongresu s päsťou vo vzduchu ako pozdravom, ktorý nasmeroval k ľuďom, čo neskôr vtrhli do kongresu.

Hawley v tom čase nemohol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie