Denník N

Po Cibulkovej sľuboval kontroly, teraz Krajčí hovorí, že by boli náročné. Chce vytvoriť systém náhradníkov za tých, čo neprídu na termín

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ak bude niekto očkovaný prednostne, zariadenie môže dostať pokutu do 10-tisíc eur. Tomu, kto dostal vakcínu skôr, nič nehrozí.

Po zverejnení informácie, že Dominika Cibulková a jej manžel Michal Navara boli prednostne očkovaní, sľúbilo ministerstvo zdravotníctva kontrolu zoznamov očkovaných. Spolu s nemocnicami chceli zistiť, či nedošlo alebo nedochádza k ďalším porušeniam postupov a pravidiel očkovania.

Prešli tri dni, kontrola sa nezačala a ministerstvo neodpovedá na otázku, kedy sa začne a ako bude prebiehať. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) pred rokovaním vlády v stredu povedal, že kontrola by bola veľmi náročná.

Podľa ministra by mali zoznamy očkovaných nemocnice nahrať do Národného centra zdravotníckych informácií, aby vznikol centralizovaný zoznam. Krajčí však hovorí, že nevie, ako by zaočkovaní preukázali, že patria do skupiny, ktorá má byť v danom čase očkovaná. Preto bude podľa neho kontrola náročná.

„Budeme sa snažiť zistiť, kde bol zoznam porušený a kde došlo k predbiehaniu,“ povedal Krajčí, ale dodal, že nepovie, ako to chcú urobiť.

O očkovaných už nehovoria

Ministerstvo a nemocnice zatiaľ oficiálne neodpovedajú na otázky, kto už bol prednostne očkovaný. Denník Pravda napríklad informoval, že podľa ich informácií sa dal očkovať generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie