Denník N

Vedci sa stávajú terčom ľudového hnevu. Predhadzujú si ich aj kotlebovci a dezinfoscéna

Biochemika Čekana dobehli sarkastické výroky, ktoré proti nemu použil Milan Uhrík. Za tie výroky sa hanbím, hovorí dnes. Matematikovi Kollárovi začali kritické maily chodiť po tom, ako ho spomenul premiér Matovič.

Bola to zhruba dvojhodinová online debata šiestich vedcov a lekárov o chorobe covid-19, ktorej záverečné minúty obehli počas sviatkov sociálne siete.

Biochemik Pavol Čekan v predvianočnej nálade sarkasticky komentoval ľudí, ktorí aj v čase kolabujúcich nemocníc spochybňujú závažnosť covidu a demonštratívne dávajú najavo odpor k očkovaniu.

Okrem iného ich nazval „hoaxermi, ignorantmi či internetovými kráľmi“. Pod vplyvom emócií rozprával, že ak sa nedajú zaočkovať, budú aj v lete chodiť v rúškach a pravidelne podstupovať PCR testy, ktoré dodáva jeho firma.

Neskôr Čekan uznal, že jeho sarkazmus bol nevhodný, na Facebooku sa aj ospravedlnil ľuďom, ktorých mohol uraziť. Jeho výroky totiž nezostali len medzi divákmi debaty, ktorú organizovala iniciatíva Veda pomáha, ale využil ich aj europoslanec za ĽSNS Milan Uhrík.

Pridala sa aj dezinfoscéna

Sekvencie s Čekanom zverejnil Uhrík na svojom facebookovom profile a pomocou nich huckal priaznivcov aj proti ďalším vedcom z tejto debaty.

„Toto video sem dávam kvôli tomu, aby ste videli, aký je ľudský, resp. morálny profil tých takzvaných autorít, ktoré sa tvária ako tí lepšoľudia,“ komentoval to Uhrík.

K politikovi ĽSNS sa okamžite pridali viaceré weby dezinformačnej scény a Čekanovi už po niekoľkýkrát prišla záplava nadávok a vyhrážok od užívateľov sociálnych sietí

„Opakovane mi písali cez Messenger alebo pod facebookové statusy. Na firemný e-mail nám dokonca prišla správa, že sa zbierajú peniaze na moju vraždu a aj vraždu mojej rodiny,“ hovorí Čekan

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie