Denník N

Republikáni ho už nechránia. V kongrese druhýkrát obžalovali Trumpa

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Trump vstúpil do dejín, druhýkrát čelí ústavnej obžalobe. V Snemovni reprezentantov za žalobu hlasovalo aj niekoľko republikánov. O Trumpovej vine rozhodne senát.

Donald Trump má problém. Druhýkrát za štyri roky snemovňa reprezentantov schválila ústavnú obžalobu voči prezidentovi. Pri prvom impeachmente sa Trump mohol spoľahnúť na podporu Republikánskej strany, no tá sa teraz od neho odkláňa.

Trump je obvinený z podnecovania vzbury. Za obžalobu v dolnej komore kongresu hlasovalo desať republikánov (celkovo 232 za, 197 proti). Pri prvom impeachmente koncom roka 2019 proti prezidentovi nehlasoval nikto z jeho straníkov, ktorí sedia v snemovni.

Po násilí na Kapitole je však situácia iná a najlepšie to ukazujú postoje najvplyvnejších predstaviteľov strany v kongrese, ktorí sa rozhodli, že nebudú obžalobe brániť.

Liz Cheneyová, ktorá je treťou najvyššie postavenou republikánkou v snemovni, dokonca hlasovala za obžalobu.

Šanca zbaviť sa Trumpovho vplyvu?

Cheneyová ešte v utorok povedala, že podporí obžalobu, ktorú deň predtým do snemovne predložili demokrati. Prezident je podľa nej vinný z podnecovania davu, ktorý minulú stredu násilím vtrhol do kongresu. Nikto v histórii nezradil úrad prezidenta a prísahu voči ústave tak veľmi ako Trump, povedala Cheneyová.

Ešte prekvapujúcejší je postoj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie