Denník N

Trénuje vo Švédsku: U nás to zbytočne hrotíme, pätnásťroční sú presýtení hokejom

Martin Dendis v Linköpingu. Foto - archív M. D.
Martin Dendis v Linköpingu. Foto – archív M. D.

Švédsko je v posledných rokoch európskym lídrom vo výchove hokejistov pre NHL – v minulej sezóne zasiahlo do NHL až 113 švédskych hokejistov.

Slovenský tréner Martin Dendis (29) niekoľko rokov pracuje v elitnom švédskom klube HC Linköping, v ktorom sa dostal až k práci trénera zručností pri seniorskom tíme.

Švédi pred rokmi zažívali v mládežníckom hokeji krízu, ktorá vyvrcholila na MS do 20 rokov 2003, kde bojovali o záchranu. Potom sa rozhodli svoj hokej zreformovať.

„Z krátkodobého hľadiska to bol negatívny medzník, ale z dlhodobého najlepšia vec, aká sa im mohla stať,“ tvrdí Martin Dendis.

V rozhovore sa dočítate:

  • čo sa vo švédskom hokeji považuje za najväčšiu hernú chybu;
  • či je pravda, že Slováci si radi uľahčujú tréningy;
  • či na Slovensku vyrastajú menej šikovné deti než vo Švédsku;
  • ako sa mladí Švédi striedaním pozícií učia rozumieť hre;
  • prečo rodičovská kultúra u nás „nie je tam, kde by mala byť“.

Čo Švédi zmenili po prepadáku na juniorských MS?

Pred dvoma rokmi som prednášal pre švédsky zväz a stretol som sa s ľuďmi, ktorí vtedy pracovali na smerovaní švédskeho hokeja. Keď som sa ich na to pýtal, hovorili mi, že v prvom rade prehodnotili spôsob, ako vnímajú hráčov.

Až do roku 2003 ich vnímali iba ako hokejistov, ktorí prídu na ľad, absolvujú tréning a dovidenia. Po tomto roku sa však začali venovať aj ľudskej stránke, výchove osobnosti a vzťahu medzi hráčom a trénerom.

Toto bol pre nich bod číslo jeden a až následne pracovali na hokejových veciach. Odkedy sa začali zaujímať o osobnosť hráčov, osobnosti im aj začali vyrastať, a to dnes môžeme vidieť v NHL.

Myslíte si, že na Slovensku hráčov vnímajú tak ako vo Švédsku pred rokom 2003?

Myslím si, že v minulosti to tak bolo, ale aj my si už v posledných rokoch uvedomujeme, že pokiaľ nám bude pokrivkávať ľudská stránka, tak sa nikam nedostaneme. Každého hráča musíme rešpektovať ako jedinečnú ľudskú osobnosť. Ak nenastavíme férové vzťahy medzi trénermi a hráčmi, tak o metodike a cvičeniach môžeme hovoriť donekonečna – výsledky neprinesú.

Švédi vraj tiež zistili, že ich tréningy boli neefektívne.

Môžem to potvrdiť. Zareagovali tak, že do tréningov zapojili viac otvorených cvičení, v ktorých majú hráči stanovený cieľ, ale nie postup, akým ho majú dosiahnuť. Musia teda vyberať z viacerých možností, čo zároveň rozvíja kreativitu aj schopnosť rozhodovať sa. Súčasťou týchto cvičení je veľa dotykov s pukom na malom priestore. Simulujú situácie zo zápasov a hráč ich musí vyriešiť samostatne vlastnou kreativitou.

Takže aj preto vidíme švédskych obrancov, ako si na modrej čiare potiahnu puk a aj pod tlakom urobia kľučku. 

Určite je to jeden z dôvodov. V našom klube aj všeobecne vo švédskom hokeji sa za najväčšiu chybu považuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS20 v hokeji

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie