Denník N

Teroristi, autokrati, demokrati

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Optimisti sa tešia z toho, že vzbura neuspela, americká demokracia sa ubránila, demokratické inštinkty prevládli. Trump ani trumpizmus však neodchádzajú zo scény. Nikto nevie, ako Trump naloží s obrovskou volebnou podporou.

Na ten septembrový deň na jeseň roku 2001 nikdy nezabudnem.

Bolo krátko po deviatej, keď nám zatelefonovali na rezidenciu veľvyslanectva, aby sme si zapli televízor. Zahltili nás neskutočné, nepredstaviteľné zábery horiacich a padajúcich dvojičiek v New Yorku, vyzeralo to ako scéna z Apokalypsy. O hodinu nato vrazilo tretie lietadlo do budovy Pentagónu vo Washingtone. Komentátori upozorňovali, že vo vzduchu je ešte ďalšie, štvrté unesené lietadlo, pričom zakaždým sa na obrazovke objavil Kapitol, impozantná budova kongresu na kopci. Hľadeli sme prilepení na obrazovku a zvierala nás úzkosť: teraz to napália do nej. Nakoniec prišlo oznámenie, že toto lietadlo sa vďaka statočným pasažierom zrútilo niekde v Pensylvánii.

Tieto scény sa mi vynorili pred očami, keď sme sa pozerali na útok davu na Kapitol. Miestami pôsobili ako nepodarený hollywoodsky film o vpáde domácich teroristov. Rozhnevaný dav presvedčený o zmanipulovanom hlasovaní za účasti šamana s rohmi na hlave z konšpiračného zoskupenia QAnon i vlajkonosičov zástavy Konfederácie z čias občianskej vojny atakoval baštu demokracie práve vtedy, keď v nej členovia kongresu mali potvrdiť výsledky volieb. Viceprezident Mike Pence a ďalší na poslednú chvíľu unikli pred zrážkou s násilníkmi. A keby sa boli dostali k certifikátom zo zboru voliteľov o výsledkoch volieb a víťazstve Joea Bidena, dav by ich mohol spáliť a tak „ukradnúť voľby“ v prospech porazeného Donalda Trumpa.

Od neliberálnej demokracie na Slovensku k hroziacej autokracii v Amerike

Spomenul som si aj na príspevok Fareeda Zakariu z roku 1997 o raste „neliberálnych demokracií“, kde voľby môžu priviesť k moci autokratov nerešpektujúcich vládu zákona, ochranu základných ľudských práv a slobôd. Ako príklad vtedy okrem Sierry Leone, Filipín či Ghany uviedol aj Slovensko, to dokonca dvakrát.

Áno, v tom čase sme sa na Slovensku vyrovnávali s režimom nastoleným Vladimírom Mečiarom a jeho spojencami, Združením robotníkov Slovenska na čele s Jánom Ľuptákom a Slovenskou národnou stranou na čele s Jánom Slotom. Nášmu iba nedávno založenému štátu hrozil synergický efekt protiústavnosti. Proti tomu sa však postavila neformálna aliancia opozičných politických strán, občianskych organizácií, nezávislých médií, odborov a časti cirkvi a vďaka rozsiahlej občianskej kampani a nebývalo vysokej účasti vo voľbách v roku 1998 sa krajina vymanila z obruče rozpínajúceho sa autoritárstva.

Neskôr sa ten istý Fareed Zakaria, pravidelný komentátor na kanáli CNN, stal ostrým kritikom fungovania americkej demokracie. Počas vládnutia Donalda Trumpa jej podľa neho hrozil zosun do autokracie, ktorá chce výsledky slobodných volieb zvrátiť tak, aby jej vodca aj napriek volebnej prehre mohol vládnuť naďalej. Aj početní politológovia a historici z rôznych politických prostredí pripomínajú, že k spochybňovaniu volebných výsledkov dochádza v štátoch s dlhou históriou občianskych vojen, napríklad v Afganistane a Burundi, či v etnicky rozdelených spoločnostiach ako Keňa a Nigéria. V ďalších krajinách si mocenské garnitúry víťazstvo vo voľbách zabezpečili prijatím zákonov a zavedením nariadení, ktoré im zaručili pokračovanie ich vládnutia – vo Filipínach, vo Venezuele, v Maďarsku, v Indii. To sme doteraz v Spojených štátoch nepoznali, hovoria. Mali sme už síce prezidentov, ktorí zneužívali moc, ako Andrew Jackson či Richard Nixon, Donald Trump ich však prekonal. Dlhodobo zásoboval výmyslami o volebných podvodoch a ukradnutých voľbách 88 miliónov ľudí, ktorí ho sledovali na Twitteri. Po skončení hlasovania napriek opačným číslam z postupného sčítavania odmietol priznať porážku a kategoricky tvrdil, že to bol on, kto suverénne voľby vyhral. Napokon podnietil svojich priaznivcov do toho, aby sa nenávistný extrémizmus v online priestore pretavil do násilia offline.

Amerika zažíva jedno z najtemnejších období svojej histórie, hovorí Zakaria dnes.

Peripetie netypického politika

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie