Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O nových hnutiach žien v Poľsku a na Ukrajine, ktoré sú tradične patriarchálne 

Protesty za práva žien v Poľsku. Foto - Tomáš Forró
Protesty za práva žien v Poľsku. Foto – Tomáš Forró

Ľavicovo orientovaný webový portál openDemocracy s vysokým počtom autorov a autoriek z celého sveta si čoraz viac všíma hnutia žien. V posledných dvoch týždňoch publikoval veľa reportáží na túto tému, tu sú stručné súhrny dvoch z nich, jedna je z Poľskadruhá z Ukrajiny.

„Vstupujeme do druhej fázy revolúcie,“ vyhlásila Poľka Klementyna Suchanowová 22. decembra na tlačovej konferencii vysielanej online. Povedala to po dvoch mesiacoch trvajúcich protestoch poľských žien proti interrupčnému zákonu, ktorý odobril poľský ústavný súd a ktorý takmer absolútne zakazuje interrupcie.

Protesty boli mohutné, ale stále viac sa ich téma rozširovala na iné oblasti. Hnutie s názvom Štrajk poľských žien vytvorilo 14 tímov, ktoré pripravujú program pre budúcnosť, témy sú od rodovej rovnosti cez práva robotníkov až po klimatickú rovnováhu a vzdelávanie.

„Na jednej strane plánujeme revolúciu,“ vysvetľuje Suchanowová, „na druhej sa už pripravujeme na to, ako by mal svet vyzerať, keď vezmeme veci do vlastných rúk.“ Má na mysli to, že aj v Poľsku, napriek autoritatívnej vláde, sa veľa vecí dá meniť zdola a bez súhlasu ministrov. „Revolúcia sa dá robiť všade… Všetci vieme, že vládna strana PiS pomaly končí, ale revolúciu treba robiť už dnes,“ hovorí Suchanowová.

Hnutie je kritické aj k politickej opozícii, ktorá sa snaží využiť popularitu hnutia žien, aby sa sama dostala k moci. Lenže jedna zo zakladateliek hnutia Marta Lempartová opozícii odkazuje, že ak sa dostane k moci, budú poľské ženy voči nej rovnako kritické ako k PiS.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie