Denník N

Vo vyhliadkovej veži na Štrbskom Plese postavili gastroprevádzku namiesto múzea a žiadajú zmenu stavby pred dokončením

Foto – Soňa Mäkká
Foto – Soňa Mäkká

Vyhliadková veža na Štrbskom Plese mala mať najmä edukačný charakter, no investor pridal kuchyňu. Okresný úrad, ktorý sa vyjadruje ku kolaudácii, hovorí o zmene na ďalšie stravovacie zariadenie s výzdobou o Tatranskom národnom parku.

V areáli bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese dokončujú projekt vyhliadkovej veže. Jej oficiálny názov je Náučno-vyhliadková veža.

V stavebnom povolení sa ako súčasť prízemnej časti veže uvádza aj Múzeum tatranskej prírody TANAP. Okrem múzea tam má byť kaviareň so zázemím, WC či technická miestnosť. Investor však teraz žiada o zmenu stavby pred dokončením. Hovorí v nej o doplnení priestoru kuchyne s možnosťou ponuky rýchleho občerstvenia.

Tým, že pribudne kuchyňa, ostatné funkcie potrebujú viac priestoru, a teda sa oproti pôvodnému plánu musia posunúť mimo pôvodného pôdorysu veže. Múzeum sa už v rozvrhu prízemnej časti nespomína.

Investorom stavby je spoločnosť HIGH TATRAS TOWER s. r. o. „Múzeum TANAP-u ostáva zachované, navyše náučno-edukatívny charakter veže bol rozšírený o ďalšie interaktívne vzdelávanie a atrakcie,” hovorí konateľ spoločnosti Roman Antal. Ten je okrem iného zapletený do machinácií s pozemkami vo Veľkom Slavkove.

Múzeum má byť súčasťou kaviarne a bude prevádzkované formou prezentácie na LED obrazovke s rozmerom 12 m x 3 m, ďalej formou výstavy artefaktov. Faktom však je, že zatiaľ čo v stavebnom povolení sa explicitne na prízemí veže uvádza Múzeum tatranskej prírody TANAP-u, v žiadosti o zmenu stavby pred dokončením už o ňom reč nie je.

Naopak, jasne sa v ňom hovorí, že ide o zmenu dispozície priestoru kaviarne vyplývajúcu z požiadaviek investora. „Gastroprevádzka so zázemím (kuchyňa) bola súčasťou vydaného a právoplatného stavebného povolenia,” hovorí Roman Antal. Stavebné povolenie však má Denník N k dispozícii a gastroprevádzka ani kuchyňa sa v ňom neuvádzajú, len caffé bar so zázemím.

Hoci zmenu stavby pred dokončením ešte stavebný úrad neodobril, investor do kaviarne s kuchyňou už hľadal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie