Denník N

Časť sudcov sa vzbúrila proti súdnej mape. Ministerku Kolíkovú vyzvali, aby svoju reformu stiahla

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková počas rozpravy k novele ústavy. Foto - TASR
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková počas rozpravy k novele ústavy. Foto – TASR

Otvorený list podpísalo 320 sudcov. Ešte skôr, ako ho sudcovia zverejnili, ministerka spravodlivosti oznámila, že pripomienkovanie súdnej reformy predĺžila o mesiac. Sudcom to nestačí. Súčasťou listu je aj kritika predsedu súdnej rady Jána Mazáka.

Sudcovia sú proti návrhu súdnej mapy, ktorý predstavila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). V otvorenom liste ju verejne vyzvali, aby návrh kľúčovej reformy stiahla z legislatívneho procesu.

List podpísalo 320 sudcov z okresných a krajských súdov a aj z Najvyššieho súdu a zo Špecializovaného trestného súdu. Podpisovú akciu zverejnili sudcovia po troch dňoch a ešte nie je ukončená, takže podpisov môže byť nakoniec viac. Na súdoch v súčasnosti pôsobí 1255 sudcov.

Ide o najväčšiu podpisovú akciu v histórii slovenského súdnictva.

Pre porovnanie: pred jedenástimi rokmi podpísalo vyhlásenie Päť viet namierené proti harabinizácii súdnictva 116 sudcov, niektorí sa pridali anonymne. Vlani na jeseň zase 179 sudcov verejne vyzvalo podozrivých sudcov z Kočnerovej Threemy, aby prestali súdiť.

Svoju najnovšiu iniciatívu označujú sudcovia za reakciu na ignorovanie ich pripomienok a podnetov k návrhu súdnej mapy. Majú pocit, že sa ich názor bagatelizoval a žiadajú, aby sa súdna mapa pripravila nanovo, a to aj za účasti sudcov a odbornej verejnosti. „Tak ako sa to legitímne očakáva v právnom štáte demokratickej krajiny,“ napísali.

Otvorený list sudcov zverejňujeme v plnom znení na konci článku.

Kolíková predĺžila pripomienkovanie

Ešte skôr, ako sudcovia svoj otvorený list zverejnili, ministerka spravodlivosti oznámila, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší správny súd

Reforma súdnictva

Slovensko

Teraz najčítanejšie