Denník N

Pandémia obrátila taktickú evolúciu futbalu. Budúcnosť ukazuje malý klub, od ktorého by to nikto nečakal

Zľava: Jürgen Klopp, Jose Mourinho a Gian Piero Gasperini. Foto - TASR/AP
Zľava: Jürgen Klopp, Jose Mourinho a Gian Piero Gasperini. Foto – TASR/AP

Pandémia zastavila vývoj futbalovej taktiky. „V prípade futbalu išla v roku 2020 evolúcia smerom nazad,“ poznamenal novinár Jonathan Wilson, expert na taktiku.

Futbal je jednoducho pomalší ako pred rokom. Pre príliš preplnený kalendár či zranenia sa aj veľkokluby rozhodli pre opatrnejší štýl hry, z čoho ťažil napríklad manažér Tottenhamu José Mourinho.

Pred trinástimi rokmi smer futbalovej taktiky určoval Pep Guardiola v Barcelone. Dnes ju môže zmeniť napríklad tréner v klube, od ktorého by to ešte nedávno nikto nečakal – Gian Piero Gasperini v Atalante Bergamo.

Podľa Wilsona je zmena jasná. V ére covidu-19 sa vraciame k „jednoduchšej forme futbalu“.

Pri pohľade na minulú sezónu to pritom tak ani nevyzerá. Bayern Mníchov pod Hansim Flickom absolútne dominoval vďaka vysokému pressingu. Podobným štýlom hral aj Jürgen Klopp, ktorý doviedol Liverpool k prvému titulu po tridsiatich rokoch.

Pripomína to rok 2013, keď sa do finále Ligy majstrov dostali Bayern a Borussia Dortmund (s Kloppom na lavičke), dve mužstvá s dynamickou hrou a pressingom. Triumf „nemeckej školy“ vyvrcholil o rok neskôr víťazstvom reprezentácie na MS v Brazílii.

Aj teraz sa do semifinále Ligy majstrov dostali až traja jej zástupcovia. Klopp vypadol po dvojzápase s Atléticom Madrid, ale trofej získal Flick a blízko k nej boli aj Thomas Tuchel (Paríž Saint-Germain) a Julian Nagelsmann (RB Lipsko).

Keď však po nezvyčajne krátkej letnej prestávke odštartovala nová sezóna, zmena v taktike bola už evidentná. Futbal akoby prekonal éru Guardiolovej viery v držanie lopty a pomaly sa odvracia aj od „nemeckej školy“ s vysokým pressingom.

Zinedinovi Zidanemu v Reale Madrid zrazu nestačilo, aby vymyslel vhodný systém pre svoje ofenzívne hviezdy. Pre pandémiu už zápasy nerozhodujú žiadne taktické revolúcie, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie