Denník N

Môžete kúpiť knihu o snoch aj babke?

Vo vydavateľstve Ikar vyšla publikácia manželov Heretikovcov o lákavej, no ťažko uchopiteľnej téme, akou sú sny.

„Sny sú nepochybne silným generátorom emócií a to, ako ich vieme prijať, spracovať či dokonca zmeniť, je veľmi dôležité,“ píše sa v knihe s jednoduchým názvom Sny (vydavateľstvo Ikar). Vyšla na domácom knižnom trhu úplne čerstvo a ako na objednávku v priebehu veľmi neštandardného a psychicky náročného obdobia poznačeného koronakrízou.

Zaoberať sa snami a porozumieť tak svojmu vnútornému svetu môže byť veľmi obohacujúce, ako píšu autori. Je v nej reč o spánku ako takom, o tom, v ktorej jeho časti ako snívame, a aj o snoch, ktoré poznajú viacerí ľudia a sú svojím spôsobom univerzálne – napríklad o prílivovej vlne, levovi či lietaní.

O tom, aké dôležité sú sny pre náš duševný život a pre naše duševné zdravie aj celkovo.

Prehľad jednotlivých škôl

Skúsený a úspešný autor univerzitný profesor psychológie Anton Heretik, ktorého čitateľ môže poznať z kníh o zločincoch alebo humore, si tentoraz prizval do tímu svoju manželku – psychiatričku Andreu Heretikovú Marsalovú.

V knihe je to cítiť hneď v úvode, ktorý je autentický, hravý, osobný, až rozmarný. Akademický zvyk triediť veci – teda kapitoly a témy – sa miesi s hravosťou a osobnou fascináciou autorov touto krásnou témou. Občas sa mieša autorský akademický plurál s osobným singulárom, ale to čitateľ hravo prežije. Ani v snoch nie je všetko upratané a úplne zmysluplné.

Sny samy osebe tvoria na jednej strane veľmi lákavú, na druhej strane však ťažko uchopiteľnú tému. Autori najprv ponúkajú prehľad, akým spôsobom pristupujú k snom a ako s nimi narábajú rôzne psychoterapeutické školy. Je to prehľad nie zbytočne dlhý a komplikovaný tak akurát. Príde, samozrejme, na Freuda, Junga, ale aj na ďalších zaujímavých a múdrych bádateľov snov.

Bez nejakého toho cudzieho slova to úplne nejde, možno je tam dokonca nejaké cudzie slovo aj navyše, ale mohli by to zvládnuť aj babka či ujo bez vysokoškolského vzdelania – keď im bude k dispozícii dobrý slovník alebo, ešte lepšie, nejaký ochotný vnuk alebo neter do diskusie. Úplne postačí na telefóne.

Prehľad jednotlivých škôl je osobný a zaangažovaný – tak ako celá kniha. Je to nesmierne zaujímavé čítanie pre tých, ktorí sa touto témou zaoberajú prvýkrát, a trebárs aj užitočné opakovanie pre odborníkov.

Ako pracovať so snami

Druhá časť knihy je však ešte dobrodružnejšia – autori ponúkajú spôsoby, a to veľmi konkrétne, ako možno pracovať so svojimi snami. Snami zo súčasnosti, snami z detstva, s opakujúcimi sa snami. Hrajú sa so spôsobmi, ako si sny zapisovať, ako ich dosnívať, ako ich hrať, ako nakresliť.

Čitateľ dostane návod, ako si sny lepšie pamätať, ako sa o ne deliť so svojimi blízkymi a tak prehlbovať svoje vzťahy. Autori ponúkajú množstvo príkladov práce so snami so svojimi klientmi, študentmi psychológie a kde-tu ich okorenia aj príkladom (a výkladom) vlastného sna.

V súčasnosti, keď je veľký dopyt po psychologických službách, je to veľmi nenásilný, láskavý a dokonca aj vtipný spôsob, ako sa zahĺbiť sám do seba, ako byť sám k sebe bližšie a zároveň aj ako lepšie porozumieť svojim vzťahom a prehĺbiť ich. Stačí, ak čitateľ nájde odvahu a spolu s autormi prijme sny ako „kráľovskú cestu“ k týmto tajuplným, ale zároveň zmysluplným „podzemným podlažiam“ svojej psychiky.

Ako sa autori sami vyznávajú, k napísaniu tejto dlho plánovanej knihy ich „dotlačila“ izolácia pandémie. Tá môže dotlačiť i čitateľa, aby si svoje sny začal v tomto zvláštnom časopriestore, ktorý žijeme, lepšie všímať a rozumieť tak nielen svojim snom, ale i sebe.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie