Denník N

Európske akcie oslabujú aj migranti, potom na ne reagujú v Číne

Aj počas krízy klesali akcie, neskôr pád skorigovali. Foto – TASR
Aj počas krízy klesali akcie, neskôr pád skorigovali. Foto – TASR

Investori majú obavy zo zvyšovania úrokov v USA, ktoré by malo negatívny vplyv na akciové trhy. Obávajú sa však aj toho, že utečenci spôsobia ekonomický útlm a spomalenie Európy.

Kým panika v Číne ustane, benzín bude zlacňovať. Do konca septembra by liter mohol zlacnieť o desať centov, hovorí analytik spoločnosti Colosseum BORIS TOMČIAK.

V pondelok sa vo veľkom rozbehol výpredaj čínskych akcií, klesali aj americké a európske akciové indexy. Dnes je prepad miernejší. Čo sa vlastne stalo? 

Nič extra sa nestalo. Čínske a celkovo ázijské akcie zareagovali na veľký výpredaj, ktorý nastal v piatok v Európe a v USA. V Číne preto nastal panický výpredaj, približne 2000 akcií na čínskej burze spadlo o burzou povolený limit, čo je 10 percent.

Potom sa s nimi na burze prestáva obchodovať?

Áno, obchodovanie s takýmito akciami musí byť podľa pravidiel burzy pozastavené. Väčšinou iba na pár hodín alebo na jeden deň, potom sa obchodovanie obnoví.

Čína zareagovala veľmi prudko na vývoj akciových trhov v Európe a USA. Stalo sa niečo významné, čo by naznačovalo, že prichádza kríza a svetová ekonomika výrazne spomalí? 

Neboli zverejnené žiadne významné štatistiky. Akurát minulý týždeň prišli štatistiky z Číny, ktoré hovorili o znížení priemyselnej aktivity. To predznamenáva, že priemyselná výroba bude rásť v najbližších mesiacoch oveľa menej, ako sa doteraz predpokladalo. Aj hrubý domáci produkt Číny by v treťom kvartáli mohol rásť menej, ako sa očakávalo. Za celý tento rok sa očakáva expanzia na úrovni 7 %, čo by bolo najmenej za posledných 25 rokov. Ukázalo sa, že záchranné opatrenia čínskej vlády a tamojšej centrálnej banky nefungujú. Minulý týždeň centrálna banka naliala na medzibankový trh nové peniaze, čo krátkodobo zastavilo prepad cien akcií. Od konca minulého týždňa však vidíme, boristomciakže ceny akcií naďalej padajú. Od momentu, keď dosiahli vrchol na začiatku júna, spadli už takmer o 50 percent.

Takže investori, ktorí sa zaujímali o čínske akcie, videli, že krajina toľko nevyrobí a tamojšie firmy, ktorých akcie vlastnia, zarobia menej, než čakali, prípadne nezarobia vôbec?

Je to aj tak. Veľa malých obchodníkov, investorov, práve teraz zatvára účty a vypredáva akcie.

Je istý pokles logický alebo je to, čo sme pozorovali hlavne v pondelok a čo pokračuje aj dnes, iba panická reakcia?

V Číne sledujeme paniku, ktorú trocha podporujú horšie údaje o výkone tamojšej ekonomiky. Horšie údaje však boli aj v minulosti, no taká panika nenastala.

Čiže to nedáva celkom logiku?

Logiku to dáva v tom, že ľudia majú strach, že prídu o svoje úspory, a preto sa snažia predať akcie za stále rozumnú cenu. V porovnaní s augustom 2014 sú čínske akcie stále v zisku približne 35 %.

Prečo si investori nepovedia, že ide iba o krátkodobé kolísanie a treba vyčkať?

Taká racionálna úvaha tam chýba.

Čínski investori, zväčša bežné domácnosti, zareagovali na vývoj v Európe a USA. K tomuto poklesu došlo prečo?

Existujú určité obavy zo zvyšovania úrokov v USA. To by malo negatívny vplyv na akciové trhy, vytvára to obavu, že si firmy budú požičiavať drahšie, a teda že na trhu budú chýbať dostupné peniaze. Investori vnímajú aj riziká v Európe, najmä problémy s migrantmi. Obávajú sa, že spôsobia ekonomický útlm a spomalenie Európy. Na druhej strane iné štatistiky ukazujú pomerne slušný rast, miera nezamestnanosti v USA aj v Európe klesá, priemyselná výroba sa zvyšuje, spotreba domácností sa zvyšuje v USA aj v Európe. Vyzerá to tak, že krátkodobo prevážili obavy zo spomalenia globálneho ekonomického rastu.

Ako by mohli utečenci znížiť výkon ekonomiky?

Mohli by spôsobiť politickú destabilizáciu regiónu. Len nedávno sme tu mali problémy s Gréckom a teraz sú problémy s migrantmi. Riešenie ich otázky zaberá politikom čas, ktorý by mohli venovať riešeniu iných problémov v rámci eurozóny a Európskej únie. Reakcia Únie ukazuje investorom, že ani v otázke migrantov nie je úplne jednotná, čo trochu podkopáva dôveru, či vôbec dokáže v budúcnosti spolupracovať ako celok.

Inak povedané, nechcú príliš investovať do akcií, keď nevedia presne, čo bude zajtra?

Presne tak. Keď nevieme, čo bude zajtra a či bude trh stabilný, tak je lepšie nakupovať bezpečné cenné papiere, ako sú dlhopisy. Výnosnosť nemeckých vládnych dlhopisov preto poklesla na rekordné minimá. Sú záporné, čo prakticky znamená, že investor nemeckej vláde platí za to, že si u nej môže uložiť peniaze.

Aký to môže mať dosah na bežného investora na Slovensku?

Môže to pocítiť v prípade, že má nakúpené akciové podielové fondy. Tam môže zaznamenať pomerne výraznú stratu. Za posledné dva-tri dni je strata takmer 10 percent, respektíve 7 percent v prípade Ameriky. Keď sa niekto teraz pozrie na výpis zo svojho investičného účtu, tak nebude spokojný, ale je to krátkodobý výpredaj, ktorý musí prestáť. Ak človek investuje na 10- až 15-ročné obdobie, tak ho takýto prepad nemôže rozkývať. Môže sa stať, že investori trochu vypredajú svoje akciové fondy a dokúpia dlhopisové, pretože tým sa teraz darí.

Investovali ľudia u nás do čínskych akcií?

Čínske akcie nie sú práve populárne medzi slovenskými investormi, skôr európske a americké akcie. Ale, ako sme hovorili, aj tie oslabujú….

Podielové fondy sa môže investor rozhodnúť zrušiť hocikedy?

Má možnosť predať svoj podielový fond, ale ak niekto investuje do akcií, tak musí investovať na dlhšiu dobu. Pri investíciách, ako sú dôchodkové fondy naviazané na akcie, kde sa šetrí 15 až 20 rokov, poskytujú akcie dlhodobý priemerný zisk 7 percent ročne. Cena za to je taká, že keď príde panika, krátkodobý prepad, tak ceny akcií môžu klesnúť aj o desiatky percent. Napríklad počas finančnej krízy v rokoch 2008 – 2009 akciové trhy padli o viac ako polovicu v priebehu pol roka, ale do konca roku 2013 sa vrátili na pôvodnú úroveň. V júni, čiže ešte pred poslednými prepadmi, boli akcie na nových maximách.  Odporúčanie je také, aby investori vyčkali a nepodľahli panike tak, ako jej teraz podľahli v Číne.

Keby sa investor rozhodol predať svoj fond, je to zadarmo? 

Pri podielových fondoch sa môže platiť výstupný poplatok. To má zbrzdiť investorov, aby v panike neopúšťali akcie a počkali si. Pri tých najväčších fondoch však výstupné poplatky nie sú.

Tunajšie firmy ešte nemôžu cítiť žiadny dosah diania na burzách?

Zatiaľ ten pokles nie je natoľko významný, aby napríklad slovenské podniky uvažovali o tom, že by obmedzili investície. Je to výkyv, ktorý slovenské podniky ani nesledujú. Pre ne je stále dôležité, že podnikateľské úvery sú lacné a lacné ostanú. Potom je dôležité, že slovenskej aj európskej ekonomike sa stále darí, to znamená, že sa zvyšuje spotreba domácností, a teda sa aj viac vyrába – zatiaľ.

A čo keby pokračoval výrazný prepad? 

Prepad by musel pokračovať aspoň štvrť roka a dosiahnuť aspoň 20 percent, aby už podniky začali uvažovať o výraznom obmedzení investícií…

Zatiaľ však investori idú skôr do bezpečných aktív, spomínaných dlhopisov, ale nejdú napríklad do ropy.

Nejdú, ceny komodít preto klesajú a zatiaľ nie je dôvod, aby rástli. Zlacňovanie komodít je pre Slovákov priaznivé. Očakávame, že napríklad pohonné hmoty budú lacnieť. Do konca septembra by mohli ich ceny klesnúť o desať centov za liter.

Pokles bude ešte chvíľu pokračovať, kým sa vytratí panika? 

Áno, očakávame, že ceny ropy aj pohonných hmôt budú v najbližších týždňoch klesať. Tiež si myslíme, že európske akcie sa môžu znehodnotiť ešte o ďalších minimálne päť percent.

A potom sa stane čo? 

Potom uvidíme, aká bude reakcia centrálnych bánk a vlád. Tie ešte môžu prísť s nejakým záchranným balíčkom. Bude sa sledovať, ako sa trhy vyvíjajú, a až potom prídu prípadné záchranné opatrenia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Čínska kríza

Ekonomika

Teraz najčítanejšie