Denník N

Kontrolované pitie. Kontroverzná liečba môže pomôcť alkoholikom odmietajúcim trojmesačné liečenie a abstinenciu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Počas pandémie ľudia pijú viac alkoholu a užívajú viac liekov na spanie a na upokojenie. Podľa psychiatra Martina Somoru je závislosť od liekov na spanie „nočnou morou liečby závislostí“.

Pandémia je pre mnohých ľudí balansujúcich na hrane závislosti rozhodujúcim obdobím. Vytvára prostredie, keď je závislosti ľahké podľahnúť.

„Tí, ktorí dovtedy problémovo užívali drogy alebo pili, ale ešte neboli závislí, teraz stratili hranice. Zrazu nemusia ísť do práce, nemusia odviezť deti do školy. Ostávajú doma a nekontroluje ich už ani zamestnávateľ,“ hovorí psychiater Martin Somora.

Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť upozorňuje, že počas pandémie ľudia pijú viac alkoholu a užívajú aj viac liekov na upokojenie a na spanie, od ktorých vzniká nebezpečná závislosť.

Alkohol a lieky podľa štúdie nahradili aj nelegálne drogy, ku ktorým sa v súčasnosti nedá tak ľahko dostať. Zákaz vychádzania totiž sťažil ich predaj a zatvorené zábavné podniky výrazne obmedzili príležitosti na užívanie.

Závislosť od alkoholu však expertov zamestnáva dostatočne. „Podľa nemeckej štúdie požiadalo o pomoc pre zvýšenú konzumáciu alkoholu alebo iných drog od začiatku pandémie zhruba 2,5-krát viac ľudí,“ hovorí česká psychologička Marie Funke, zakladateľka a riaditeľka centra psychologickej a psychiatrickej liečby Adicare. „U nás v centre sa čísla zhruba zdvojnásobili,“ dodala Funke.

„Permanentne sa nám zvyšuje záujem o liečbu,“ dodáva psychiater Somora, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Banskej Bystrici.

Nechcem ísť do ústavu, čo teraz?

Množstvo ľudí, ktorí pijú viac, nechce vyhľadať pomoc, lebo ich odrádza predstava, že jediné, čo ich čaká, je trojmesačná ústavná liečba a doživotná abstinencia.

„Je tu nezanedbateľná skupina ľudí, ktorá abstinovať nechce. Pre týchto ľudí je lepšie vyhľadať kontrolovanú konzumáciu a včas prehodiť výhybku do nízkorizikovej konzumácie,“ hovorí Funke.

Liečba závislosti bez abstinencie sa volá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie