Denník N

Prokurátor s Kočnerom ešte neskončil a 19 rokov nemusí byť konečných

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kočner má už ďalšie dva prípady na súde a štyri sa ešte vyšetrujú. Stále môže dostať viac ako 19 rokov.

Devätnásť rokov vo väzení za falšovanie zmeniek nemusí byť pre Mariana Kočnera jediný a najvyšší možný trest. Aj keby ho neodsúdili za objednávku vraždy Jána Kuciaka (na prvom stupni ho oslobodili), stále sa môže stať, že sa na slobodu nedostane až 20 a možno až 25 rokov.

Predĺženie pobytu vo väznici prichádza do úvahy, ak by ho odsúdili za akýkoľvek z ekonomických trestných činov, z ktorých je ešte obvinený, a ukladali by mu súhrnný trest. Horná hranica trestnej sadzby sa vtedy ešte zvyšuje a platí zásada, že trest sa ukladá podľa prísnejšej sadzby. Ak by nešlo o súhrnný trest (záleží aj na tom, kedy bol trestný čin spáchaný), môže dostať ďalší samostatný trest a vtedy by sa tresty zrátali. Spolu nemôžu presiahnuť 25 rokov.

Aj preto prokuratúra neuvažuje, že by stíhania v ostatných Kočnerových ekonomických kauzách zastavila pre neúčelnosť. Trestný poriadok takú možnosť pripúšťa, ak je napríklad páchateľ odsúdený na vysoký trest a zároveň ho ešte stíhajú napríklad za prečin, kde hrozí nízky trest. Aj v ostatných Kočnerových ekonomických kauzách však ide o obzvlášť závažné zločiny, kde mu zväčša hrozí 10 až 15 rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie