Denník N

Exminister Draxler: K Matovičovi som vulgárny, lebo slušnosť sa dnes považuje za slabosť

Juraj Draxler. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Draxler. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak sa vrátim do politiky, tak v novej strane. Hlas zatiaľ vyzerá ako „Smer 2“ a Pellegrini nie je zárukou konštruktívnej politiky, vraví bývalý minister školstva z druhej Ficovej vlády Juraj Draxler.

Juraj Draxler (45) vyštudoval politológiu, bol novinárom v agentúre Reuters, v rokoch 2014 až 2016 ministrom školstva. Neskôr pracoval v SAV, dnes vedie Centrum pre verejnú politiku. V rozhovore hovorí:

  • či sa chystá vstúpiť do politiky a prečo chce pád Matovičovej vlády,
  • či dostal ponuku vstúpiť do strany Hlas a ako na ňu reagoval,
  • prečo sa o premiérovi na Facebooku vyjadruje hrubo a vulgárne,
  • či môžu spoločnosť upokojiť politici, ktorí dnes vystupujú emotívne,
  • čo by dnes robil na mieste ministra školstva Branislava Gröhlinga.

Ako vyzerá váš život v lockdowne, čomu sa venujete?

Predovšetkým koncepčnej práci, snažím sa okrem iného dokončiť nejaké projekty, ktoré som začal ešte počas pôsobenia v Slovenskej akadémii vied. Venovali sme sa napríklad tomu, ako ľudia premýšľajú a ako sa to v dnešnej dobe mení. Teraz sa to snažím zhrnúť do väčšej publikácie, teda knihy.

Z diaľky to vyzerá, že si okrem toho pripravujete pôdu na návrat do politiky. V tom sa asi nemýlim, alebo áno?

Už pred poslednými voľbami ma dosť ľudí vyzývalo, aby som zvážil aktívne zapojenie sa do politiky. Po voľbách to ešte zosilnelo, samozrejme aj preto, že ľudia hľadajú niekoho, kto sa silne vymedzí voči terajšej vláde, a v tomto má moje vyjadrovanie u mnohých sympatie.

V tejto chvíli nechcem nič oficiálne potvrdiť, chcem, aby sa vyskladal schopný tím, ktorý sa bude vedieť oprieť o dobrý program. Samozrejme, zvlášť teraz, keď si napríklad moje videá na Facebooku pozrie sto, dvestotisíc ľudí, tak sa mnoho záujemcov úplne priamo, aktívne hlási. Od ľudí z komunálnej politiky, až po takých, čo majú skúsenosti aj s vyššími postami.

Ale v skladaní tímu som opatrný. Ak to vyzreje do nejakej akcieschopnej podoby, povieme, čo ďalej. No nerád by som, aby to teraz vyznelo, že predčasne ohlasujeme novú politickú stranu. To je vždy citlivá vec.

Z vašich príspevkov na Facebooku sa zdá, že ste presvedčený o tom, že sa tento rok budú konať predčasné voľby. Kde sa berie vaša istota?

Keď som sa ešte pred letom bavil o tejto téme so skúsenými politickými harcovníkmi, všetci mi hovorili, že predčasné voľby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie