Denník N

Ak máte kyslík, prosím, prineste ho, umiera tu priveľa ľudí. Brazílske zdravotníctvo skolabovalo

Rafael Pereira s manželkou nesie do nemocnice kyslíkovú bombu, ktorú kúpil pre svoju svokru hospitalizovanú v nemocnici v Manaus. Foto: TASR/AP
Rafael Pereira s manželkou nesie do nemocnice kyslíkovú bombu, ktorú kúpil pre svoju svokru hospitalizovanú v nemocnici v Manaus. Foto: TASR/AP

Za obrovským nárastom infekcií a úmrtí na covid-19 môže byť nová mutácia covidu-19, ktorú objavili v Amazone ešte v júli.

Manaus, dvojmiliónové hlavné mesto brazílskej provincie Amazon, sa dostalo do jednej z najsmutnejších epizód globálnej pandémie covid-19, ktorá si doposiaľ na svete vyžiadala takmer dva milióny obetí.

Presne toľko obyvateľov má Manaus.

Koľko obetí covidu-19 má táto metropola, lekári nevedia. Sú totiž príliš zaneprázdnení zachraňovaním životov a nemajú čas počítať tie, ktoré už stratili.

„Nemocnica Getúlia Vargasa nemá žiadny kyslík a všetci pacienti sú ambuzados (ventilovaní ručne). Ak niekto môže pomôcť striedať sa pri ventilovaní pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti na piatom poschodí, prosím, potrebujeme vás,“ znela správa, ktorú riaditeľ amazonskej nemocnice poslal zdravotníkom cez WhatsApp.

„Taká je situácia. Je to kritické. Poďme bojovať. Ak môžete pomôcť, prosím, pomôžte,“ dodal.

Nemajú kyslík

Brazília si tým najhorším v súvislosti s koronavírusom prešla v apríli 2020. Doposiaľ. V súčasnosti je situácia taká kritická, že možno predbehne aj tú jarnú.

Už vtedy patril Amazon

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie