Denník N

Má 22, pochádza z Humenného, študuje v Dánsku a vydáva v Nórsku

Nikola Bankov (vpravo) a Seamus Blake v pauze pri nahrávaní. Foto - archív N. B.
Nikola Bankov (vpravo) a Seamus Blake v pauze pri nahrávaní. Foto – archív N. B.

Mladý saxofonista Nikola Bankov získal za debutový album ceny v dvoch krajinách.

Začína to iba bicími. Do chytľavého tanečného rytmu po pár sekundách nastúpi saxofónový funkový riff sprevádzaný v priestore prelietajúcim elektronickým šumom, klávesy o chvíľu naťuknú džezové harmónie, no vzápätí sa znovu vracia riff v ťažkotonážnejšej verzii so skreslenou gitarou.

Už z úvodných sekúnd je zrejmé, že hoci s albumom Bright Future Nikola Bankov získal džezové ceny v dvoch krajinách, je to hudba obsahujúca veľa rôznych hudieb. Prekvapujúco vyzretá, autorsky aj inštrumentálne. Pritom táto nahrávka je len debutom 22-ročného muzikanta z východného Slovenska.

Po vlastných cestách

„Prešiel som si viacero hudobných období. Na začiatku som bol rapper, potom pankáč, ale to iba pri počúvaní,“ smeje sa mladý talent. „Džezu a improvizovanej hudbe som sa začal venovať, keď som končil základnú umeleckú školu, kde som mal výborných mladých učiteľov, ktorí tiež radi hľadali všelijaké nové farby a zvuky. Keď som nastúpil do prvého ročníka na konzervatóriu, mal som jasnú predstavu, že chcem robiť svoju vlastnú hudbu. Chcem ísť jazzovou cestou, ale svojou vlastnou cestou.“

Tou vlastnou cestou si ide už od začiatkov. Je z Humenného, najskôr začal hrať na zobcovej flaute, chodil na spev a hral na gitare, potom ho chytil altsaxofón, ktorého sa už nepustil. Nepochádza z muzikantskej rodiny, ale jeho rodičia mali teóriu, že hudba je prínosná pre kreativitu a že deti nemusia tráviť čas len s tabletmi a mobilmi.

„Chceli, aby som vedel využiť zmysluplne čas. Keď som začal so saxofónom, otec prišiel za učiteľom a povedal mu, aby si napísal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie