Denník N

Všedný deň

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Žijeme doma na zmeny – ja cez deň a manželka v noci. Píše a upravuje fotky. Nad ránom, kým zaľahne, číta na internete kadečo. Včera mi napríklad nechala pri posteli odkaz na rozhovor Moniky Kompaníkovej s bývalou šéfkou Dobrého anjela Ľudmilou Kolesárovou, publikovaný v N-ku. Pomáhať tým, ktorí to potrebujú, je dobrý život. Ľudmila Kolesárová pomáhala dlhé roky predovšetkým deťom s onkologickou diagnózou a chudobným rodinám. Tisíckam takých. Naplnený život.

Premýšľam ráno pri káve o ľuďoch, ktorí žijú v hmotnom dostatku a sú nešťastní. Neklape im to vo vzťahoch. Trápenie.

Dopijem kávu, sadnem za stôl a píšem. Márnosť nad márnosť? Mávnutie motýlích krídel? Práve včera som presne o tomto hovoril s Kirillom. Maľuje a kreslí o dušu. Pre imigranta je uživiť rodinu ťažšie ako pre domáceho. Obaja vieme, že robíme presne to, čo vieme a čo nás baví. Nie každému sa to pošťastí.

Pandémia korony? Menej času na pobehovanie, ale pre nás dvoch viac času na kreslenie a písanie. A keď sa v zadku roztočí vrtuľa, poznáme svoje okienka. Pri jednom takom som si podiskutoval s okolostojacimi. Mirek, taxikár: „Pane Gál, vy jste za globalizaci? Já jsem proti!“ „Mirku, a jste také proti některému z ročních období? Váš problém. Stejně budou – jako ta globalizace.“

S iným sme si pohovorili o Rómoch: „A divíte se, že je nikdo nechce zaměstnat? Mají své zkušenosti!“ „Romové také“, poviem, „když vás vyhodí ode dveří poněkolikáté, přestanete zkoušet.“

Rozlúčili sme sa v mieri. Na odchode som si nechal zabaliť pár koláčikov, ktoré pani Jitka dodáva čerstvé každé ráno, a šiel som domov čítať. Momentálne Poslušnosť voči autorite od Stanleyho Milgrama. Otvorím na strane, kde autor cituje rozhovor s vojakom, ktorý bol pri masakre civilov vrátane žien a malých detí počas vietnamskej vojny. Veliteľ prikázal, on „len“ plnil rozkaz. Nevdojak si spomeniem na knihu skvelej odborníčky na medzinárodné právo a etnické konflikty Amy Chua Politika, skupinový instinkt a osud národů. S nadšením pripomína, ako sa počas vietnamskej vojny zžili Američania rôznych rás, etník, národností, náboženstiev, keď od súdržnosti, spoločnej zodpovednosti a spolupráce záviseli ich životy.

Dopísal som okolo desiatej. Idem sa pozrieť na Minútu po minúte, či zasadla vláda Slovenskej republiky. Pod vedením Igora Matoviča mala dnes rozhodnúť o celoplošnom testovaní. Dajako im to tam škrípe. Jeden môj blízky príbuzný mi povedal, že to už prestal sledovať. Nerobí mu to dobre.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie