Denník N

Bežní občania podľa Krajčího prídu pri očkovaní na rad na konci leta či začiatkom jesene

Vizualizácia možného očkovacieho centra podľa Banskobystrického kraja.
Vizualizácia možného očkovacieho centra podľa Banskobystrického kraja.
  • Slovensko je v zaočkovanosti priemerom EÚ, tempo nie je také rýchle, ako vláda sľubovala;
  • nepôjdeme na to ako severské krajiny, ktoré dajú ľuďom druhú dávku neskôr a prvú teraz dostanú viacerí;
  • problém môže byť s vakcínou AstraZeneca, ktorá mala očkovanie výrazne zrýchliť;
  • banskobystrická župa navrhuje veľké očkovacie centrá, keď už bude možné očkovať masovo.

Premiér aj minister zdravotníctva opakujú, že očkovanie limitujú len dodávky vakcín. „Budeme stíhať očkovať všetko, čo nám dodajú,“ povedal v stredu premiér Igor Matovič z OĽaNO a nadnesene ešte hovoril, že „za tri dni zaočkujeme celé Slovensko“. Doteraz zaočkovali 47 704 ľudí.

Na Slovensko prišlo zatiaľ 133 500 vakcín a z údajov ministerstva zdravotníctva vyplýva, že na skladoch máme ešte väčšinu z nich, presnejšie 86-tisíc dávok. Vakcínu od Pfizer/BioNTech treba pichnúť dvakrát.

Do konca januára, teda o nasledujúce dva týždne, majú prísť ďalšie dodávky vakcín, spolu to ma byť za január 208-tisíc dávok. Ministerstvo tvrdí, že za január „dokážeme zaočkovať zhruba 125-tisíc ľudí“. To by znamenalo, že tempo očkovania musia zrýchliť.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v piatok povedal, že bežní občania, ktorí nie sú v žiadnej uprednostnenej skupine, by vakcínu mohli dostať v neskorých letných až prvých jesenných mesiacoch. Momentálne sa očkujú zdravotníci, terénni sociálni pracovníci či kritická infraštruktúra.

V Únii sme priemer, Čekan by chcel masívnejšiu očkovaciu kampaň

Porovnanie očkovania v krajinách Európskej únie ukazuje, že Slovensko s 0,87 percenta zaočkovanej populácie je uprostred. Výrazne vpredu je Dánsko, ktoré už zaočkovalo viac ako dve percentá svojej populácie. Pred Slovenskom sú napríklad aj Írsko, Nemecko, Maďarsko, Poľsko a Rakúsko. Za nami zasa Fínsko, Holandsko aj Francúzsko.

Vedec Pavol Čekan ukazuje na skúsenosti z Izraela,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie