Denník N

Miroslav Kollár zo Za ľudí: Robert Fico len so závisťou pozerá, čo všetko si my dovolíme

Miroslav Kollár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Primátor Hlohovca kritizuje spôsob, akým vláda prijíma protipandemické zákony, premiérov prístup k starostom a hovorí, že ak by SaS odišla z vlády, koalícia by nestratila len 13 poslancov.

Poslanec strany Za ľudí v rozhovore hovorí:

  • že kým odborníci volajú po efektívnych riešeniach, premiér pretláča neefektívne;
  • že v spore Matovič-Sulík nie je vina „fifty-fifty“ a väčší podiel má líder OĽaNO;
  • že minister Krajčí mal odstúpiť už preto, že ho vláda nepočúvala;
  • aj že zodpovednosť za zbytočné úmrtia ponesie vždy celá vláda.

Zažili ste v politike, lokálnej či celoštátnej, horšie dni, ako sú tie súčasné?

Nie, z jednoduchého dôvodu. Dnes to nie je o tom, či prijmeme lepšie alebo horšie rozhodnutia, ktoré budú stáť daňových poplatníkov viac či menej peňazí. Dnes sa v dôsledku nášho manažmentu pandémie rozhoduje o tom, koľko zomrie ľudí.

Nesieme zodpovednosť za to, koľko ľudí zostane zdravých a živých. O to ťažšie pre mňa je, ak som za rozhodnutia vlády spoluzodpovedný, no mám limitovanú možnosť ich ovplyvniť.

Čo vás trápi viac? Epidemická situácia v Hlohovci alebo to, ako vyzerá boj s pandémiou na celoštátnej úrovni?

Lokálna úroveň ma zasahuje viac, lebo zomierajú ľudia, ktorých poznám, teda ľudia, s ktorými v meste desaťročia žijem. Navyše rozhodovanie mi komplikuje rozpočtové provizórium, keďže mi zastupiteľstvo nielen neschválilo rozpočet, ale na poslednom zasadnutí bod o rozpočte dokonca vyradili z programu.

Hlohovec je pritom podľa posledných čísel tretí najviac zasiahnutý okres na Slovensku. A na rozdiel od Nitry, ktorá je pred nami, ale klesá, my ďalej rastieme. Za posledný decembrový a prvý januárový týždeň u nás zomrelo dvojnásobne viac ľudí ako v minulom roku. Lokálna úroveň ma trápi viac, lebo mám priamu zodpovednosť za ľudí.

A tá celoštátna?

Tam ma to hnevá preto, lebo všetci príčetní ľudia – odborníci, epidemiológovia, dátoví analytici, lekári – hovoria, ktoré riešenia v boji proti pandémii sú efektívne. Premiér Matovič napriek tomu trvá na tom, že ideme robiť opatrenie neefektívne a rizikové, čiže celoplošné testovanie.

Miroslav Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tento týždeň vás nahnevala nahrávka z rokovania vlády, na ktorej konci premiér hovorí, že celoplošné testovanie, ktoré presadzuje, už nemôže stáť na armáde, ale citujem: „Teraz musia starostovia a primátori ukázať, že im záleží na ich ľuďoch.“ Ako ste zareagovali, keď ste túto vetu prvý raz počuli?

Nie som veľmi emotívny človek, ale občas áno. Teraz som bol emotívny veľmi. Nasrdilo ma to za všetky starostky a starostov, primátorky a primátorov. Keby nebolo nás, nebolo by ani prvé celoplošné testovanie. Samozrejme, že armáda mala koordinačnú úlohu a logisticky zabezpečovala testy. Ale nebyť samospráv, tak sa žiadne testovanie nerealizuje. My vieme, čo máme robiť. Stačí, keď nás premiér nebude znevažovať a bude slušný.

Prečo podľa vás takto hovorí?

Je možné, že netuší, ako funguje krajina.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Rozhovory

    Za ľudí

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie