Denník N

Ide o dobro krajiny, povedal expremiér Renzi a uprostred pandémie rozbil taliansku vládu

Matteo Renzi na tlačovej konferencii oznámil, že sťahuje svoje dve ministerky z vládneho kabinetu. Foto – TASR/AP
Matteo Renzi na tlačovej konferencii oznámil, že sťahuje svoje dve ministerky z vládneho kabinetu. Foto – TASR/AP

Talianski epidemiológovia sa rozčuľujú, že politická kríza zatieni tú zdravotnú.

Načasovanie asi nemohlo byť horšie.

Zima dotiahla do Talianska, ktoré sa ešte nezotavilo z minuloročnej koronavírusovej katastrofy, silnú vlnu epidémie COVID-19, ako to je aj v mnohých iných európskych krajinách. Len za posledný deň tam pribudlo viac ako 17-tisíc nových prípadov a zomrelo vyše 500 ľudí.

Očkovať začali na Vianoce spolu s ostatnými členmi Európskej únie a po pomalom štarte nabrali na rýchlosti. Do polovice januára svoju dávku dostalo už takmer milión Talianov, čo je najviac v rámci Únie. Predbehli aj Nemcov, ktorí donedávna viedli.

Len nedávno krajina začala predsedať skupine G20 a spolu s Portugalskom, ktoré začalo predsedať Rade EÚ, má pripraviť koordinovanú stratégiu pre klimatickú zmenu.

Do toho musí krajina riešiť ekonomický prepad vo výške 18,5 % a nezamestnanosť, ktorá v dôsledku pandémie narástla o 3,8 %, čím sa spolu so Španielskom dostala na čelo rebríčkov v rámci Európskej únie.

A do tohto všetkého sa Matteo Renzi, líder koaličnej strany Italia Viva a bývalý premiér, rozhodol, že rozbije taliansku vládu. Vraj pre dobro krajiny.

Niektorí poprední talianski virológovia sú znechutení z toho, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie