Denník N

Pri jedle odložte mobil, pri filme nescrollujte a buďte aj off-line, radia odborníci na závislosti

Treba sa vedieť aj nudiť, byť ticho a sám so sebou, netreba byť stále pripojený, aj keď to môže byť lákavé, hovorí psychiater Martin Somora.

Za počítačom pracujeme, študujeme, nakupujeme a aj oddychujeme. Psychológovia nám dokonca počas pandémie odporúčajú používať mobil aj na komunikáciu s blízkymi.

Zavreté školy a home office mnohých ešte viac pripútali k počítačom a mobilom. Je to totiž jediný prostriedok, ako počas izolácie komunikovať s okolitým svetom.

Ako ich používať tak, aby sme sa od nich nestali závislí? A kedy spozornieť?

„V poslednom čase sa rozvíja aj závislosť od internetu ako takého. Tam ide o závislosť od rýchlosti, teda ako rýchlo sa menia podnety. Pri surfovaní saturujem mozog oveľa rýchlejšie a viac podnetmi než v čase, keď si čítam alebo počúvam prednášku,“ vysvetľuje jeden z problémov česká psychologička Marie Funke, zakladateľka centra psychologickej a psychiatrickej liečby Adicare.

Čo sa deje v mozgu?

Závislosť od virtuálneho prostredia alebo počítačových hier sa volá netolizmus a podobá sa na iné závislosti.

„Princíp je rovnaký ako pri alkohole. Činnosti a procesy, od ktorých sa stávame závislí, nám v mozgu vytvárajú odlišné neurochemické prostredie, od ktorého sa stávame závislí,“ hovorí Funke.

Tak ako môže droga meniť neurofyziológiu mozgu, môže ju meniť aj činnosť. Pri hraní počítačových hier alebo gamblingu sa napríklad stávame závislí od adrenalínu a dopamínu, ktoré sa nám pri tom vyplavujú.

Kedy by sme teda mali spozornieť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Technológie

Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie