Denník N

O antigénových testoch a o celoplošnom testovaní

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Téma antigénových testov a celoplošného testovania bola v posledných mesiacoch extrémne spolitizovaná. Je to nielen nešťastné, ale aj neetické.

Autor je epidemiológ, Inštitút zdravotníckych analýz

Štúdia britských a slovenských vedcov bola zmanipulovaná. Antigénové testy sú nespoľahlivé. Celoplošné testovanie nefunguje. Teda, určite funguje, keď ho robia mestá, ale určite nefunguje, keď ho robí vláda. Toto je aktuálna záplava správ v slovenských médiách, ktorá mi už dlhšie nedá spať a na ktorú som sa rozhodol týmto článkom reagovať. Rád by som rozobral dve témy. V prvom rade samotnú tému presnosti antigénových testov a následne ich využitie v praxi práve vo forme celoplošného testovania (angl. mass testing).

PCR verzus antigén

PCR testy a antigénové testy odpovedajú na dve úplne odlišné otázky. PCR testy nám dajú odpoveď na otázku, či bola osoba nakazená novým koronavírusom. Antigénové testy nám dajú odpoveď na otázku, či je osoba infekčná práve teraz, v tomto momente. Toto sú dve úplne odlišné problematiky.

PCR test vie teoreticky zistiť prítomnosť už niekoľkých virálnych častíc v skúmanej vzorke. Pozitívny PCR výsledok je možné zaznamenať aj vtedy, keď ste už infekciu prekonali a telo sa iba zbavuje neživých (angl. non viable) častíc, ktoré už nie sú schopné vlastnej replikácie (angl. replication capable). Tento „viral shedding“ môže trvať aj mesiace.

Mnohí si pamätáme ešte z prvej vlny, keď boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie