Denník N

Aj medzi prvou a druhou dávkou očkovania sa dá nakaziť. Priebeh by však mal byť mierny a preočkovanie sa dá stihnúť

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Očkovanie druhou dávkou vakcíny proti covidu-19 by sa malo začať tento týždeň. Zisťovali sme, čo robiť, ak niekto medzi prvým a druhým kolom ochorie alebo sa na preočkovanie nedostaví.

V sobotu uplynú tri týždne, odkedy bol proti covidu-19 zaočkovaný prvý Slovák – lekár Vladimír Krčméry. K dnešnému dňu dostalo na Slovensku prvú dávku vakcíny takmer 50-tisíc ľudí, prevažne zdravotníkov v prvej línii.

Keďže tri týždne sú momentálne uplatňovaným rozstupom medzi prvým a druhým podaním očkovacej látky, od tohto týždňa by sa malo začať druhé kolo.

Až druhá dávka zabezpečí ochranu

Na to, aby ľudský organizmus využil plný potenciál u nás dostupnej vakcíny Comirnaty (od spoločností Pfizer/BioNTech), musí sa človek zaočkovať dvoma dávkami.

Aj keď imunitný systém odpovedá už po prvej dávke, 94-percentnú účinnosť dosiahne látka v tele najskôr týždeň po preočkovaní. Účinnosť prvej dávky sa odhaduje na približne 52 percent.

„Nevieme spoľahlivo určiť účinnosť iba jednej dávky vakcíny, keďže nebola preskúmaná klinickými testmi. Práve druhá dávka je potrebná na to, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie