Denník N

Európsky menšinový zákon nebude. Komisia odmietla občiansku iniciatívu s vyše miliónom podpisov

Príslušníci slovenskej menšiny v Maďarsku. Foto - TASR
Príslušníci slovenskej menšiny v Maďarsku. Foto – TASR

Podpisy za rozšírenie európskej legislatívy ochrany menšín sa zbierali od roku 2013 aj na Slovensku.

Európska komisia v piatok rozhodla, že ďalšie rozšírenie európskej legislatívy v oblasti ochrany práv národnostných a jazykových menšín nie je potrebné.

Skoro osemročný príbeh občianskej iniciatívy s názvom Minority SafePack sa tak končí fiaskom, hoci Komisia vo svojom rozhodnutí upozorňuje, že viacero požiadaviek sa už medzitým splnilo.

Podstatou iniciatívy bolo, aby sa niektoré prvky ochrany menšinových práv stali súčasťou práva Európskej únie.

Podpisy sa zbierali od roku 2013 a do apríla 2018 sa malo zozbierať aspoň milión podpisov zo siedmich štátov EÚ, aby sa iniciatívou musela zaoberať Európska komisia. Organizátori podpisy v riadnom termíne odovzdali a európske orgány schválili 1 123 422 podpisov z 11 štátov, medzi nimi aj zo Slovenska. Na Slovensku koordinovala zber podpisov SMK, ktorej pomáhal kultúrny spolok Csemadok a ďalšie menšinové organizácie.

Na Slovensku zozbierali na podporu iniciatívy do apríla 2018 celkovo 68 619 podpisov.

Komisia to chcela stopnúť

Komisia najprv registráciu odmietla s odôvodnením, že vec nepatrí do jej právomoci. Toto rozhodnutie však organizátori napadli na Všeobecnom súde EÚ, kde ich podporilo Maďarsko. Komisiu zase podporilo Rumunsko, kde žije veľký počet menšín a kde sa zozbieralo viac ako 300-tisíc podpisov.

K Rumunsku, ktoré sa iniciatívam na rozšírenie menšinových práv tradične bráni, sa pridalo aj Slovensko, kde vtedy, paradoxne, ministerstvo spravodlivosti viedol Most-Híd. Ministerka Lucia Žitňanská po tlaku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie