Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Extrémisti používali sieť Parler. Výskumníčka z nej stiahla dáta, ktoré ich môžu usvedčiť

MediaBrífing je týždňový newsletter o médiách a internete. Prihláste sa na odber a pošleme vám ho každý piatok. Dnes sa okrem iného dočítate:

  • Hekerom sa podarilo stiahnuť dáta o extrémistoch v USA.
  • Kam sa presúvajú Trumpovi sympatizanti po jeho zablokovaní.
  • Aké boli vlani najpopulárnejšie príspevky na Facebooku.
  • Novinár Pravdy sa ospravedlnil za rozhovor s Milanom Žitným.
Ilustračné foto – TASR/AP

Bol to súboj s časom. Keď sa začali šíriť informácie o tom, že spoločnosť Amazon zakáže sociálnej sieti Parler využívať jej servery, výskumníčka a hekerka vystupujúca na internete pod menom Donk_enby spozornela.

Sieť Parler skúmala už dlhšie a vedela, že na nej pôsobí veľká časť amerických extrémistických skupín. Informácie o jej predstaviteľoch a ich aktivitách by sa mohli nenávratne stratiť, ak by Amazon sieti vypol servery. Donk_enby preto chcela archivovať aspoň dáta o minulotýždňovom útoku na sídlo amerického kongresu.

Spojila sa s ďalšími výskumníkmi a hekermi, nakoniec za pár hodín stiahli takmer celý archív Parleru – viac ako 56,7 terabajtu dát. Podarilo sa im to aj vďaka slabému zabezpečeniu tejto sociálnej siete.

„Všetko, čo sme stiahli, bolo verejne dostupné na webe, my sme z toho len urobili verejný a trvalý záznam,“ povedala Donk_enby pre magazín Vice.

Skupine výskuníkov a hekerov sa tak podarilo archivovať 412 miliónov súborov, medzi nimi aj 150 miliónov fotografií a 1 milión videí.

Cenné metadáta

Fotky a videá obsahujú aj tzv. metadáta, teda cenné informácie o ich vzniku. Veľké sociálne siete zvyknú metadáta mazať, to však Parler nerobil. Stiahnuté súbory tak obsahujú dôkazy o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Mediabriefing logoMediaBrífing

Svet

Teraz najčítanejšie