Denník N

Mexickí Narcos: „El Chapa“ zatkli a prišiel Maradona. Narkobaróna zavraždil muž v kostýme klauna

Foto, koláž – AP, twitter/mikewazowsk1
Foto, koláž – AP, twitter/mikewazowsk1

Francisco Rafael Arellano Félix riadil drogový kartel z Tijuany až do začiatku deväťdesiatych rokov, keď ho zatkli. V roku 2006 ho Mexičania vydali do USA, tam vo väzení strávil dva roky. Po prepustení sa stiahol do úzadia a obchodu s drogami sa už nevenoval.

V októbri 2013 usporiadal narodeninovú oslavu, na ktorú pozval aj Jareda Borgettiho.

Borgetti patril k najlepším mexickým útočníkom v histórii, za reprezentáciu dal 46 gólov v 89 zápasoch a zahral si aj v Premier League za Bolton. Úspešný futbalista pozvanie prijal a na oslave sa stal svedkom toho, ako Arellana Felixa zavraždil muž, ktorý sa prezliekol za klauna.

Mexiko bolo práve v strede „narkovojen“. Vtedajší prezident Felipe Calderón desať dní po nástupe k moci v roku 2006 sľúbil koniec drogových kartelov. Proti pašerákom nasadil štátne zložky a zomreli desaťtisíce ľudí.

V období, keď impérium Pabla Escobara upadalo, mexickí narkobaróni začali spolupracovať s Kolumbijčanmi na dodávkach kokaínu do USA. Netflix o tom natočil tretiu a štvrtú sériu seriálu „Narcos“.

Podobne ako Escobar a ďalší vodcovia kartelov, aj Mexičania sa zaujímali o futbal. V drogách sa pohybovali obrovské peniaze a tie futbalistov negatívne zasiahli.

Profesionálni hráči patria k najbohatším ľuďom v krajine. Stali sa cieľom najmä pre menšie gangy, ktoré okrem drog zarábajú aj na únosoch a výkupnom. V roku 2005 zadržali Romana Rubena, trénera Cruz Azul, a nepustili ho dva mesiace. Pred piatimi rokmi reprezentačného útočníka Alana Pulida uniesli priamo z jeho domu.

Omar Ortiz, brankár klubu Monterrey, zase jednému gangu pomáhal. Keďže sa ako známy futbalista pohyboval medzi miestnou smotánkou, zločincom dával informácie o ľuďoch, ktorých by mohli uniesť. Iní poprední hráči sa s narkobarónmi iba kamarátili, čo bol aj prípad Borgettiho.

Maradona v hlavnom meste kokaínu

Futbalisti totiž väčšinou pochádzajú z chudobných pomerov, ich príbuzní často zarábajú len sto dolárov mesačne. Ak sa stanú profesionálmi, pomôžu celej rodine. V mexickej lige je totiž priemerná mzda až vo výške 300-tisíc dolárov ročne, mimo Európy majú väčšie platy už len v Brazílii. Hrať mexickú ligu znamená pre chudobných chlapcov úplne nový život.

Prispel k tomu aj Carlos Slim, ktorý v čase, keď bol najbohatším mužom planéty, odkúpil 30-percentný podiel v dvoch kluboch: v Pachuce aj Leóne.

O zápasy domácich klubov je navyše obrovský záujem, väčšiu návštevnosť má len anglická, španielska a nemecká liga.

1.januára 2020 sa vo väzení v Cieneguillas odohral „priateľský“ zápas medzi väzňami, na ktorý pozvali aj svoje rodiny. Ako sa ukázalo, futbal nebol až takým dobrým nápadom. Proti sebe totiž hrali členovia dvoch znepriatelených gangov. Keď došlo k tvrdému faulu, väzni sa začali biť a vytiahli pištole. Osemnásť ľudí zomrelo.

Násilie v Mexiku sa vyostrilo najmä po zatknutí Joaquína Guzmána, známeho pod prezývkou „El Chapo“. V roku 2017 ho Mexiko vydalo do USA a v krajine začal boj o moc.

„El Chapo“ riadil známy kartel zo Sinaloy, ktorý patril k najsilnejším už na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Odsúdili ho v New Yorku na doživotie plus tridsať rokov.

„El Chapo“ sa už do Sinaloy nikdy nevrátil, ale štát na severozápade Mexika si našiel nového hrdinu. Práve vtedy miestny klub Dorados de Sinaloa na post trénera angažoval Argentínčana Diega Maradonu. Tím

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ofsajd

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie