Denník N

Nie je dokonalá, ale to žiadna encyklopédia. Wikipédia oslavuje 20 rokov, netreba sa za ňu hanbiť

Ilustrácia - Wikimedia/Jasmina El Bouamraoui a Karabo Poppy Moletsane (CC0 1.0)
Ilustrácia – Wikimedia/Jasmina El Bouamraoui a Karabo Poppy Moletsane (CC0 1.0)

Je jediná svojho druhu – unikátny a masívny projekt tvorený miliónmi dobrovoľníkov bez nároku na honorár. Digitálna knižnica vedomostí, ktorá si už dve dekády žije svojím podivuhodným životom.

Za ten čas sa zmenila Wikipédia aj svet okolo nej, jedno však zostalo – kúzlo otvorenosti a sila spolupráce. A kým Wikipédia zametá pred vlastným prahom, nastavuje zrkadlo ostatným gigantom internetu.

Stále sa za ňu hanbíme

„Predstavte si svet, kde má každý človek na planéte voľný prístup k celému ľudskému poznaniu. To je to, čo robíme,“ povedal v roku 2004 pre Slashdot spoluzakladateľ Wikipédie Jimmy „Jimbo“ Wales – a jeho slová platia dodnes.

Ako uvádza hodnotenie Alexa Traffic Rank, Wikipédia je stabilne 13. najnavštevovanejšou stránkou na internete (na 1. mieste je Google, hneď za ním YouTube, Facebook je 7.). Medzi ostatnými sa však vyníma.

Na rozdiel od IT firiem zo Silicon Valley má Wikipédia stále rovnaký – nedosiahnuteľný, ale o to veľkomyseľnejší – cieľ ako na samom začiatku: všeobecné dobro a výmenu vedomostí.

Mamutí projekt zhromažďujúci ľudské poznanie však obsahuje aj temné a zaprášené zákutia, kde treba rozsvietiť a občas vymiesť – či už ide o prípady obťažovania vnútri komunity, kontroverzné heslá (ako invázia do Iraku v roku 2003 alebo Boh)

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie