Denník N

Sandra z Dejepis Inak: Keď mal Boris Kollár výnimku na ošetrovanie, nemohla som ísť za zomierajúcou babkou

Foto – archív Sandry Svitekovej
Foto – archív Sandry Svitekovej

V Rakúsku som už registrovaná, na očkovanie by som mala ísť v druhom štvrťroku, vraví Sandra Sviteková z populárneho YouTube kanála Dejepis Inak. Cez pandémiu prekonala covid-19 a za pol roka jej zomreli dvaja blízki príbuzní. Nezomreli na covid, ale pandémia ich zdravie aj umieranie ovplyvnila.

Sama vyštudovala za učiteľku, ale pre nízky plat išla predávať do potravín. Jej YouTube kanál Dejepis Inak niektorí učitelia cez pandémiu používali namiesto výkladu na online hodinách. Sandra Sviteková v rozhovore hovorí:

  • že aj napriek nízkemu veku bolo jej ochorenie nepríjemné a trvalo dlho,
  • že horšia ako príznaky bola obava, že niekoho mohla nakaziť,
  • ako pandémia zmenila jej pohľad na Slovákov,
  • a ako pri papalášizme Kollára, Holého či Cibulkovej myslela na svojich chorých príbuzných.

Ako sa zmenil váš život počas pandémie?

Počas prvej vlny som pracovala v potravinách v Rakúsku. Do júna sa tak nezmenil takmer vôbec. Len som viac času trávila doma, nemohla som chodiť do obchodov. Potom som sa pracovne začala venovať len sociálnym sieťam a YouTubu. Už som nepotrebovala nikam chodiť. Zmenilo sa to, že si viac vážim zdravie, dávam si pozor na to, čoho sa dotýkam a ako často a dôkladne si umývam ruky. Predtým som si ruky veľmi neumývala, väčšinou iba po toalete. Teraz, keď prídem odkiaľkoľvek, hneď mám potrebu umývať si ruky. A zmenilo sa aj to, že keď nabudúce pôjdem s chrípkou k lekárovi, dám si rúško a nebudem sa za to hanbiť.

V prvej vlne ste ešte žili v Rakúsku, ako sa to prejavilo na kontakte s rodinou? Bol problém cestovať cez hranice?

Ako každý pendler som bola v prvej vlne netrpezlivá z kolón na hraniciach a z toho, že zo začiatku neboli jasné pravidlá, aký máme nosiť formulár, aké potvrdenie, v akom jazyku. Rakúšania mali otvorené hranice až do zhruba 13. apríla, tam nebolo potrebné nič. Potom pridali aj oni formulár, tak som každé ráno a poobedie mala pripravené dva euroobaly – jeden s dokladom pre rakúskych policajtov po nemecky a potom druhý pre slovenských policajtov, ktorý bol trojjazyčný. Zo začiatku im stačilo potvrdenie od firmy, raz ma potom zastavil na hraniciach policajt, ktorý tomu po nemecky nerozumel, tak som odvtedy nosila trojjazyčný. Bolo to zmätočné. Nik na to nebol pripravený, ale Únia mohla spraviť jednotný formulár, aby mali aspoň susedné krajiny spoločné pravidlá.

Na Mikuláša ste dostali covid. Ako prebiehalo vaše ochorenie?

Musela som sa nakaziť v týždni pred Mikulášom. Veľmi striktne dodržiavam všetky opatrenia – nosím všade rúško. Možno som poľavila v tom, ako často som si umývala ruky. V prvej vlne som robila s ľuďmi a veľmi som si dávala pozor, teraz som možno trochu poľavila, lebo som bola väčšinou doma. V týždni pred Mikulášom som bola na diskusii na ministerstve zahraničných vecí. To bol jeden môj kontakt. Tam sme však dodržiavali prísne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie