Denník N

Lockdown sa sprísni. Negatívny test bude treba na cestu do práce aj do prírody – do potravín a na venčenie psa nie (+detaily)

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na jar po nástupe do funkcie sa viac načúval radám vedcov. Po čase ich začal označovať za kuvikov, ak sa ozvali s kritikou. Foto N - Tomáš Benedikovič
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na jar po nástupe do funkcie sa viac načúval radám vedcov. Po čase ich začal označovať za kuvikov, ak sa ozvali s kritikou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prísnejší zákaz vychádzania začne platiť od 27. januára, potom sa v časti okresov zmierni. Skončí sa, ak počet hospitalizovaných pacientov klesne pod 2500, alebo bude platiť do 7. februára.

Vláda po siedmich dňoch, počas ktorých sa zišla na piatich rokovaniach, prijala uznesenie, ktoré by malo sprísniť súčasný lockdown.

Uznesenie podľa predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) podporili všetci ministri, ktorí sa zúčastnili nedeľného rokovania vlády, okrem vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí).

Ráta sa s masívnym testovaním a so sprísnením zákazu vychádzania – negatívny antigénový či PCR test bude väčšina ľudí potrebovať aj na cestu do práce, do prírody, na úrad či po vyzdvihnutie balíka. Bez testu budú smieť ísť do prírody deti pod 15 rokov a seniori nad 65 rokov.

Negatívny test na cestu do školy by mali potrebovať aj žiaci druhého stupňa či stredných škôl – ak by sa medzičasom školy otvorili. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) povedal, že by k tomu mohlo pre väčšiu časť žiakov prísť 1. februára.

Naopak, do potravín, do drogérie, lekárne či na vychádzku so psom do 1000 metrov od bydliska sa bude dať ísť aj bez negatívneho testu.

Po prvom kole testovania, ktoré by malo prebehnúť po celom Slovensku, sa v časti krajiny tento prísny režim zmierni.

Slovensko sa rozdelí na dve časti: v 36 okresoch, ktoré na základe antigénových testov od 18. januára do 26. januára vykážu menšiu mieru pozitivity ako ostatné okresy, sa ľudia od 3. februára negatívnymi testami preukazovať nebudú a zákaz vychádzania bude miernejší.

Pokúsili sme sa prehľadne zhrnúť nové pravidlá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Plošné testovanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie