Denník N

Šéf ZMOS-u: Samosprávy pri celoplošnom testovaní nemôžu podliehať štátu, musia však spolupracovať

Branislav Tréger. Foto N - Andrej Bán
Branislav Tréger. Foto N – Andrej Bán

Primátor Liptovského Hrádku a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger vysvetľuje výhrady samospráv k celoplošnému testovaniu.

V rozhovore sa dočítate:

  • že ZMOS vytýka vláde nejednotnosť;
  • že na ústrednom krízovom štábe začínajú chápať, čo je úlohou samospráv;
  • akú má skúsenosť s rokovaniami ústredného krízového štábu;
  • ako sú na tom s prípravou na celoplošné testovanie menšie mestá a obce.

Je piatok poobede, vláda od pondelka trikrát zasadala a naďalej ešte nerozhodla o celoplošnom testovaní. Tvrdí, že tak urobí v sobotu. Ako to hodnotíte?

Stratený čas sa nedá vrátiť. Už dávno mala vláda v tejto veci rozhodnúť. My ako ZMOS to vnímame tak, že v koalícii nie je jednota. Podľa našich informácií už iba OĽaNO presadzuje celoplošné testovanie. Neustále vytýkame vláde nejednotnosť. Toto je v prvom rade akcia o zdraví, čo je to najcennejšie, čo máme. Preto by mala byť zhoda na kľúčových otázkach. Frustrácia z vlády sa prenáša aj k nám dole.

Podľa zákona o riadení štátu v krízových situáciách mimo stavu vojny je za krízový manažment jednoznačne zodpovedný štát. Teda príslušné ministerstvá a štátna správa, až po odbory krízového riadenia okresných úradov. Majú s nami odkomunikovať postup, čo sa od jari príliš nedeje.

Samosprávy v tomto procese nemajú riadiacu úlohu.

Presne tak, sme iba súčinní. Ale jednoznačne také testovanie nemôžeme koordinovať. Vôbec si neviem predstaviť, že by sme mali zazmluvňovať zdravotníkov a niesť následky. Od nás sa má vyžadovať súčinnosť, musíme na svojom území splniť podmienky na zabezpečenie testovania a plniť úlohy, na ktorých sa dohodneme so štátnou správou. Ale testy ako také musí niekto vyskladniť, rozviezť ich. Asi armáda.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie