Denník N

WhatsApp vystrašil ľudí, Signal je hit. Aký messenger však používajú etickí hekeri, keď má výpadky?

Čo všetko WhatsApp od Facebooku o vás vie? Vybrali sme tri messengery, ktoré sú oveľa bezpečnejšie.

Elon Musk radí – používajte Signal. My vám tiež radíme, čo používať, keď má tento obľúbený messenger výpadky. Foto – TASR/AP

Etickí hekeri a Denník N v posledných rokoch radia používať Signal ako bezpečný messenger, ktorý nezbiera metadáta používateľov a komunikáciu spoľahlivo šifruje end-to-end.

Akú apku si však otvoriť, keď má Signal technické výpadky a vy sa potrebujete s niekým spojiť a zároveň si chcete chrániť svoje súkromie?

Stretla sa kombinácia viacerých faktorov a messenger, ktorý používa aj americký whistleblower-agent na úteku Edward Snowden, nedokázal uniesť nápor nových používateľov. Najbohatší muž planéty a spolumajiteľ Tesly Elon Musk odporučil používať Signal; a zároveň WhatsApp, ktorý vlastní Facebook, vystrašil ľudí novými zmluvnými podmienkami.

Milióny používateľov si začali sťahovať Signal (6,5 milióna stiahnutí za týždeň) alebo ďalší obľúbený messenger Telegram (11,9 milióna stiahnutí), ktorý sme však zaradili do kategórie na zváženie a je možné, že sa dokonca ocitne medzi neodporúčanými messengermi.

O tom, aké alternatívy k Signalu sú bezpečné a spoľahlivé, sme sa rozprávali s etickými hekermi Tomášom Volným a Pavlom Luptákom.

Prečo je WhatsApp od veci

Aby ste WhatsApp nepoužívali, radia obaja už roky. „Je to ‚evil‘ hlavne pre ľudí, ktorí

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Branislav Rac je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Hekeri a kyberbezpečnosť

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie