Denník N

Hodiny boxoval pred zrkadlom, aby porazil biedu aj rasizmus. Slávu využil na pomoc Alimu aj chudobným

V histórii bol iba jeden boxer, ktorý bojoval aj proti Rockymu Marcianovi, aj proti Muhammadovi Alimu. Archie Moore mal krásnu kariéru, ktorá trvala takmer štyri dekády.

V prvom zápase sa objavil už v roku 1935, skončil o 38 rokov neskôr. Titul v poloťažkej váhe nikto nedržal tak dlho ako on: od decembra 1952 do mája 1962.

Portál BoxRec ho považuje za tretieho najlepšieho boxera v dejinách v rámci všetkých váhových kategórií, magazín The Ring ho vybral na štvrté miesto. Keď v ringu skončil, stal sa trénerom.

Bol to práve on, kto pomáhal mladému Cassiusovi Clayovi, známejšiemu pod menom Muhammad Ali. Moore okrem neho trénoval aj Georgea Foremana, z ktorého sa neskôr stal Aliho veľký rival.

Moore patril do boxerskej špičky veľmi dlho. Počas jeho kariéry sa na vrchole vystriedali legendy ako Joe Louis, Rocky Marciano aj Ali.

Skončil s bilanciou 185 víťazstiev, 23 prehier a 11 remíz. 131 zápasov ukončil knokautom. Bolo to iba o 7 menej ako svetový rekordér Billy Bird, boxer z Londýna. K Birdovej kariére však neexistujú úplne presné štatistiky.

Bol známy aj tým, že počas prestávok medzi zápasmi často pribral. „Tučný (fat) je iba trojpísmenové slovo, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie