Denník N

Skončí Matovič ako slovenský Trump? 

Matovič ešte nie je stratený. Ale deň, keď by mu Facebook vypol účet, by mnohí z nás privítali už dnes.

Útok na americký Kapitol sa stane ikonickým momentom zosobňujúcim výsledok politík, ktoré charakterizovali spoločenské dianie druhej dekády 21. storočia. Je to míľnik, ktorý prvýkrát vážne ukázal, aký zničujúci môže byť vplyv populizmu a politickej nekompetentnosti aj v krajinách, kde je demokracia zakorenená oveľa dlhšie ako v našich končinách. Jej eróziu spustili, samozrejme, oveľa skôr iné procesy, ale osobnosť Donalda Trumpa bola tým urýchľovačom, ktorý dokázal situáciu eskalovať v neuveriteľne krátkom čase až ku skutočnej katastrofe.

Jedným zo sprievodných znakov tohto procesu rozvratu demokratických princípov a rozdelenia spoločnosti je podľa viacerých politických analytikov obrovská nezodpovednosť politických štruktúr, ktoré v honbe za mocou a vplyvom nadradili stranícke záujmy nad záujmy spoločnosti. Aj preto sa mohlo stať, že uviedli do úradu Trumpa, človeka, ktorý – a zaznievalo to už krátko po jeho inaugurácii – podľa mnohých nebol spôsobilý tento úrad zastávať.

Najvypuklejšie sa to ukázalo počas vypuknutia pandémie v Spojených štátoch a neskôr po samotných prezidentských voľbách, keď už Trump neriadil krajinu, ale riešil len svoje vlastné ego. Postupne obviňoval všetkých naokolo, v poslednej fáze aj svojho najbližšieho človeka – viceprezidenta Pencea a fungoval v podstate ako neriadená strela, pri ktorej všetci z jeho okolia iba tŕpli, čo zase vypustí von cez svoje účty na sociálnych sieťach.

Že vám to znie povedome? Musí. Pretože v jeho šľapajach s až desivou presnosťou kráča aj náš premiér, ktorý ostal rovnako ako Trump opojený veľkým volebným víťazstvom ešte dlho po tom, ako bolo treba vytriezvieť a vrátiť sa na zem. Už vtedy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie