Denník N

Päť mesiacov po otrave sa Navaľnyj vrátil do Ruska: presmerovali jeho let a okamžite ho zadržali

Alexej Navaľnyj s manželkou Juliou na palube lietadla. Foto - TASR/AP
Alexej Navaľnyj s manželkou Juliou na palube lietadla. Foto – TASR/AP

Nebojím sa, je to najšťastnejší deň po piatich mesiacoch, povedal Navaľnyj a polícia na letisku si ho rovno zobrala so sebou. Krajiny EÚ volajú po jeho prepustení a žiadajú vyšetrenie jeho otravy.

„Ako ruský občan mám plné právo vrátiť sa domov,“ povedal Alexej Navaľnyj, keď sa ho v lietadle obsadenom novinármi opýtali, či sa cíti ako hrdina.

Na otázku, či sa nebojí, že ho zatknú, povedal, že je to nemožné.

Päť mesiacov po otrave novičkom napriek hrozbe väzenia nastúpil v Berlíne znovu do lietadla. Na palube mal sedadlo so „šťastnou trinástkou“. S manželkou mali dobrú náladu. „Prineste nám, prosím, vodečku, letíme domov,“ zavtipkovala Navaľného manželka Julia.

Namiesto toho, aby vyšetrili jeho otravu novičkom, v Rusku ho obvinili z údajného finančného podvodu. A varovali, že mu hrozí väzenie, ak sa vráti.

Hneď po prílete do Moskvy Navaľného ruské orgány v priamom prenose na pasovej kontrole zadržali.

„Som absolútne šťastný, že som dorazil, je to môj najlepší deň za posledných 5 mesiacov. Toto je môj domov, nebojím sa, viem, že mám pravdu, trestné stíhania vedené proti mne sú vykonštruované,“ povedal Navaľnyj po prílete na moskovské letisko Šeremetievo pred pasovou kontrolou.

Potom ho ruskí policajti oddelili od jeho manželky a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Svet

Teraz najčítanejšie