Denník N

35 otázok a odpovedí o nových opatreniach: Budem potrebovať test na beh, prechádzku či cestu do práce?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Od pondelka sa začína plošné testovanie na celom Slovensku. Nebude sa však testovať cez jeden víkend, ale deväť dní. Testami sa budú musieť ľudia preukazovať od stredy 27. januára.

Bude sa nakoniec plošne testovať na celom Slovensku?

V prvom kole áno. Od pondelka 18. januára do utorka 26. januára bude prebiehať takzvaný skríning, teda testovanie na celom území Slovenska.

Od 27. januára bude potom treba na niektoré výnimky zo zákazu vychádzania negatívny antigénový či PCR test; týkať sa to bude aj cesty do práce či pobytu v prírode (deti do 15 rokov a seniori nad 65 rokov budú môcť ísť do prírody aj bez testu).

Pre okresy s lepšou epidemickou situáciou bude tento sprísnený lockdown platiť do 2. februára, v okresoch s horšou situáciou sa budú musieť ľudia testovať opäť a sprísnený lockdown tam potrvá do 7. februára.

Video: Rýchly prehľad o plošnom testovaní a lockdowne (autorka: Martina Koník)

Bude testovanie vyzerať rovnako ako vlani v novembri?

Nie celkom. Testovanie teraz nebude prebiehať len počas dvoch víkendových dní, ale podstatne dlhšie. Ľudia by sa mali môcť kontinuálne testovať od pondelka 18. januára do utorka 26. januára. Testovanie by im mali umožniť starostovia, ktorí môžu vytvárať odberné miesta podobné tým z novembra, no posilnia sa aj už fungujúce mobilné odberné miesta (takzvané MOM). V mnohých z nich sa dá objednať on-line. Testovať sa bude aj vo fabrikách a firmách, ktoré by mali dostať testy zadarmo od štátu. Samosprávy by mali byť motivované, aby odberné miesta otvárali, lebo dostanú 5 eur za jeden vykonaný test.

Čo ak starosta mojej obce neotvorí žiadne odberné miesto?

Musíte ísť inam, napríklad do vedľajšej obce alebo na najbližšie mobilné odberné miesto vo vašom okrese. Vláda tentoraz neorganizuje vytvorenie odberných miest, len odporúča starostom, aby organizovali testovanie, a zaplatí im náklady.

Ako zistím, či sme horší alebo lepší región?

Minister zdravotníctva Marek Krajčí po prvom, takzvanom skríningovom testovaní, ktoré sa uskutoční od 18. do 26. januára, usporiada tlačovú konferenciu. Konať by sa mala v piatok 29. januára. Minister na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie