Denník N

Bražinová: Certifikáty s negatívnym výsledkom s dlhým časom platnosti nám môžu urobiť medvediu službu

Foto - Alexandra Bražinová
Foto – Alexandra Bražinová

Epidemiologička privítala, že sa celoplošné testovanie natiahlo na viac dní. Varuje však, že certifikáty s negatívnym výsledkom s dlhým časom platnosti môžu pri súčasnom miernom zlepšovaní situácie ľudia opäť mylne vnímať ako priepustku na slobodu.

Epidemiologička Alexandra Bražinová sa minulý týždeň v ankete Denníka N vyjadrila proti celoplošnému testovaniu. Premiér onedlho potom na tlačovej besede zaútočil na vedcov a menom spomenul práve Bražinovú. Epidemiologička bola aj súčasťou skupiny vedcov, ktorú si do paláca pozvala prezidentka Zuzana Čaputová.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako vníma útoky na vedeckú komunitu;
  • čo podľa nej spôsobí plošné testovanie;
  • či budú budúce Vianoce podobné ako tohtoročné;
  • ale aj to, ako hodnotí tempo očkovania.

Ako sa vám ako vedkyni pracuje na Slovensku?

Momentálne celkom dobre, okrem grantu z predchádzajúceho roku mám aj grant z Agentúry na podporu výskumu a vývoja špeciálne na covid, čiže moja výskumná činnosť je dobrá. Ale ak sa pýtate na mediálne útoky, tak to nie je príjemné.

Posledný prišiel priamo od premiéra. Videli ste v stredu tlačové besedy, kde premiér ostro vedcov kritizoval?

Nevidela som to. Len som dostávala útržkovité správy, čo tam zhruba zaznelo, a ani som nemala chuť to pozerať. Mám dosť svojej práce a neprispieva to k mojej duševnej pohode.

Video: Rýchly prehľad o plošnom testovaní a lockdowne (autorka: Martina Koník)

Okrem svojej vedeckej práce publikujete, zapájate sa do online diskusií, kde vysvetľujete veci, robíte osvetu. Ako vás ovplyvňuje, keď potom príde takýto útok?

Úprimne? Občas ma to na chvíľku znechutí alebo rozhodí, ale, našťastie, doteraz som to vždy vedela predýchať. Snažím sa to veľmi oddeľovať od svojej práce. Robím to, čo by som robila aj tak za akýchkoľvek okolností. Našťastie v tom nie som sama. Máme skupinu odborníkov z rôznych oblastí, ktorú kritizujú z rôznych strán. Veľmi mi pomáha, že spolu intenzívne komunikujeme. Takže aj keď občas nejaký útok zažijem, tak viem, že v tom nie som sama, a viem sa o tom porozprávať s ľuďmi, ktorí sú v podobnej situácii.

Premiér na tlačovej besede práve vás priamo menoval. Rozprávali ste sa niekedy s Igorom Matovičom osobne? Rokovali ste spolu? Aký máte vzťah?

To som ani nevedela, že menoval len mňa, lebo podobné vyjadrenia ako ja zverejnilo viac ľudí vrátane členov konzília a pandemickej komisie. V minulosti som bola na dvoch stretnutiach

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Plošné testovanie

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie