Denník N

Navaľného život je ohrozený, Západ sa už nesmie správať pokrytecky

Navaľnyj na palube lietadla, posledné chvíle na slobode po návrate do Ruska. Foto - TASR/AP
Navaľnyj na palube lietadla, posledné chvíle na slobode po návrate do Ruska. Foto – TASR/AP

Jedným smerom prúdia nahnevané slová, opačným ropa, plyn a špinavé miliardy. Ak chceme, aby Putinovho kritika vo väzení nezabili, musí sa to skončiť.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Alexej Navaľnyj je vo väzbe. Čo s tým urobíme? Môžeme vytvoriť tlak na Kremeľ, aby ho oslobodil? Alebo ho aspoň nezabil? Tieto otázky by mali byť počas nasledujúceho týždňa kľúčovými pre každého dôležitého hráča v slobodnom svete.

Čitateľom tohto komentára netreba príliš pripomínať Navaľného odvahu, fraškovitú podstatu obvinení voči nemu či násilnú povahu režimu. Jeho skutočným zločinom je, že ho nedokázali zavraždiť. Je známkou schopností ruskej propagandy skresľovať realitu a otupenia nášho vlastného zmyslu pre morálku, že z toho nie je väčší škandál. Po tom, ako sa Navaľnému len tesne podarilo uniknúť pokusu o otrávenie, sa slobodne rozhodol vrátiť do vlasti a do pazúrov režimu, ktorý už prejavil bezočivú ochotu umlčať ho akýmikoľvek prostriedkami.

Slová sú lacné a poruke je ich dosť. Už sme počuli politikov vyjadriť svoje obavy, hnev či iné emócie, ktoré v nich vyvolalo zadržanie prominentného kritika Vladimira Putina na letisku Šeremetevo v nedeľu večer. Lenže ruský režim je na kritiku zvyknutý. Je zvyknutý aj na chamtivosť Západu a jeho pokrytectvo. Jedným smerom putujú nahnevané slová. Opačným prúdia ropa, plyn, špinavé peniaze a súkromné tryskáče. Bežní Rusi si z toho potom vyvodzujú vlastné závery: Západ hovorí o demokracii, ale na zisku mu záleží viac.

Aby sme udržali Navaľného nažive, musí sa to zmeniť. Na začiatok – každý, kto má čokoľvek spoločné s jeho prenasledovaním v minulosti, aktuálnym zatknutím a nastávajúcim súdom, musí vedieť, že jeho peniaze už nie sú na Západe vítané. Žiadne víza. Žiadne nakupovanie. Žiadne dovolenky. Žiadne účty v bankách. Žiadne investície. To isté treba uplatniť na manželky, deti, rodičov a súrodencov.

Západné vlády by ďalej mali poveriť svojich policajtov, spravodajské služby a finančných regulátorov, aby preverili každú sekundu zo stoviek videí, ktoré Navaľnyj a jeho kolegovia zverejnili na Youtube. Tieto dokumenty veľmi podrobne zaznamenávajú rabovanie Ruska spojencami Kremľa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie