Denník N

Dievčatá v slovenských kostoloch miništrujú už dlho, na Slovensku je ich málo aj pre nevôľu biskupov

Miništrantky na bohoslužbe v Liptovskom Jáne s farárom Petrom Kvasňákom. Fotografia je z obdobia pred pandémiou. Foto - Farnosť Liptovský Ján
Miništrantky na bohoslužbe v Liptovskom Jáne s farárom Petrom Kvasňákom. Fotografia je z obdobia pred pandémiou. Foto – Farnosť Liptovský Ján

V polovici januára pápež František ženám povolil počas bohoslužieb asistovať kňazovi a čítať Božie slovo. Dal tým najavo, že ženy sú súčasťou cirkvi a môžu v nej zastávať aj oficiálne funkcie.

Farnosť Liptovský Ján na Facebooku pred dvoma rokmi zverejnila fotografiu, kde počas obradu vedľa farára stoja dve dievčatá v miništrantských košeliach.

„Prečo miništruje dievča?“ pýta sa pod fotografiou žena. „Je ich aj viac, tešíme sa z nich,“ odpovedala farnosť.

V Liptovskom Jáne dievčatá miništrujú už roky. „Farnosť s dievčatami som, v úvodzovkách, zdedil. Neriešil som to a nechal ich miništrovať ďalej. Bolo by pre ne ponižujúce, ak by museli odísť. A ja som navyše ani nevidel dôvod. Bez nich by nemal kto miništrovať,“ hovorí miestny farár Peter Kvasňák.

Z médií sa dozvedel, že pápež František v polovici januára oficiálne povolil miništrovať aj dievčatám a táto správa ho potešila. „Rodina mi hovorila, že Peter, ty už si predbehol aj pápeža Františka,“ smeje sa Kvasňák.

Nie všetci kňazi však túto správu prijali s radosťou. „Mnohí kolegovia a farári sú z toho už teraz hotoví, lebo sa s tým ešte nestretli,“ hovorí Kvasňák. „A ja im hovorím pokoj, to je normálna vec. Veď ich nejdú hneď vysvätiť za kňazov, to sa ani nedá. Pápež František vie, čo robí.“

Miništrantky pred revolúciou

Alena Badačová mala asi trinásť rokov, keď sa začiatkom osemdesiatych rokov s kamarátkami náhlila na autobus, ktorý ich mal odviezť z Novej Dubnice do kostola do Dubnice nad Váhom.

Tam sa prezliekli do farebných šiat a ako hrdé miništrantky na začiatku bohoslužby v zástupe kráčali k oltáru.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Slovensko

Teraz najčítanejšie