Denník N

Začalo sa očkovanie seniorov v domovoch, štát jasne nehovorí, kedy budú na rade najstarší žijúci doma a chronicky chorí

Očkovanie v petržalskom domove pre seniorov. Foto – Bratislava, magistrát
Očkovanie v petržalskom domove pre seniorov. Foto – Bratislava, magistrát

Policajtov a inú kritickú infraštruktúru pri očkovaní zrejme odsunú. Minister Krajčí hrozí demisiou, ak by Slovensko nespustilo covidový automat s jasnými pravidlami.

Od pondelka sa začalo očkovanie v domovoch sociálnych služieb. Po zdravotníkoch, pracovníkoch domovov a politikoch tak vakcínu proti covidu-19 dostanú aj seniori – zatiaľ iba tí, ktorí žijú v zariadeniach sociálnych služieb.

Štát stále nehovorí, kedy sa začne očkovanie najstarších obyvateľov, ktorí žijú doma, a napríklad aj chronicky chorých, imobilných či onkologických pacientov. Zoznam vĺn očkovania na korona.gov.sk hovoril o začiatku ich očkovania v januári 2021.

V Bratislave spustili pilotné očkovanie v prvých domovoch, nasledovať majú postupne všetky.

„Prichádza deň D, keď ideme reálne zaočkovať ľudí, ktorí budú mať najväčší benefit z vakcinácie, našich seniorov, ľudí, ktorí sú možno aj chronicky chorí, a vakcinácia môže znamenať záchranu ich života,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Okrem Bratislavy sa očkovanie seniorov spúšťa aj v Trenčíne, Žiline a Košiciach. Ide o pilotné projekty, postupne sa majú spustiť ďalšie očkovacie tímy, ktoré budú jazdiť priamo do domovov.

Podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) sú tri možnosti, ako sa môžu ľudia z domovov sociálnych služieb zaočkovať – buď sa zamestnanci zaregistrujú cez aplikáciu ministerstva zdravotníctva, prípadne sa zamestnanci nahlásia v skupinách; treťou možnosťou je nechať sa zaočkovať mobilným očkovacím tímom, ktorý príde imobilných seniorov zaočkovať priamo do domov seniorov.

Minister Krajčí v pondelok opakovane pohrozil demisiou – ak sa bude ustupovať od covidového automatu. „Poviem, že ak chce niekto iný viesť zdravotníctvo, nech to ide urobiť,“ povedal v Rádiu Expres.

Pred Vianocami vláda neprijala návrhy Krajčího a expertov na sprísnenie opatrení, tvrdší lockdown prišiel až od 1. januára. Keď pred sviatkami vláda neprijala tvrdé opatrenia, niektorí ľudia z konzília odborníkov podľa neho plakali. „Keď si na to spomeniem, je mi z toho úzko,“ povedal Krajčí.

Kedy prídu na rad najstarší a chronicky chorí?

Minister Krajčí hovoril o tom, že postupne už začnú očkovať aj seniorov nad 75 rokov a chronicky chorých ľudí nad 65 rokov – presný termín však zatiaľ nepovedal. Títo ľudia sa zatiaľ ani nemôžu na očkovanie registrovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie