Denník N

Kto chce pomôcť Kotlebovi vyhnúť sa väzeniu?

Ak dnes dopustíme oslabenie a rozbitie systému, ktorý dokázal po rokoch beztrestnosti doviesť Kotlebu a jemu podobných pred súd, vysielame tým spoločnosti nesprávny signál.

Autor je právnik a odborník na extrémizmus

Téme extrémizmu sa venujem profesijne s malými prestávkami posledných 20 rokov a za toto obdobie som videl už naozaj všeličo. Videl som množstvo zmien štruktúr v Policajnom zbore, sedel som na mnohých stretnutiach s ministrami, policajtmi, prokurátormi, so sudcami. Počúval som príbehy ľudí zbitých, dopichaných po útokoch neonacistov. Viedol som tréningy, analyzoval spisy. Za jeden z najväčších paradoxov však považujem úspešné vyhýbanie sa Mariana Kotlebu právoplatnému odsúdeniu za jeho výroky a skutky až do roku 2020. Preto vnímam súčasné úvahy o oslabení či rozpustení odboru extrémizmu na Úrade špeciálnej prokuratúry za veľmi nepremyslený a chybný krok.

Keď extrémisti z ĽSNS navrhujú zrušenie trestných činov extrémizmu argumentujúc slobodou slova a americkou ústavou, je všetkým jasné, že im asi naozaj nejde o ochranu tohto ústavného práva, ale o zbabelú snahu vyhnúť sa zodpovednosti za svoje protiprávne skutky. Keď však predstavitelia štátu, ktorí majú obhajovať a ochraňovať demokratický právny štát, rúcajú dobre fungujúci a efektívny systém, treba sa pýtať na ich skutočné pohnútky a ciele.

Negatívne dôsledky a význam zmien na UŠP, ktoré údajne chystá nový generálny prokurátor Žilinka, chcem ilustrovať na prípade stíhania Mariana Kotlebu. Od roku 2005, keď sa objavil na verejnosti, Kotleba otvorene obhajoval fašistický Slovenský štát a jeho predstaviteľov. Znak jeho strany niesol až donedávna v sebe dvojkríž, ktorý nepokryte odkazoval na symboliku Hlinkovej gardy. Používal opakovane, verejne, ústne či v písomnostiach, pozdrav „Na stráž“ za okolností a spôsobom, ktoré boli jasne spojené práve so Slovenským štátom. Vo volebnom programe svojej strany a na verejných volebných zhromaždeniach hovoril o potrestaní „asociálnych cigánskych parazitov“. Odporúčal čítať Protokoly sionských mudrcov, konšpiračný podvrh plný antisemitizmu, rozdával cukor s antisemitskými nápismi, a tak na kandidátke, ako i v strane samotnej mal viacerých kovaných neonacistov.

Napriek tomuto všetkému až donedávna úspešne unikal spravodlivosti a smial sa zo zákonov, polície a súdov. Jeho politická kariéra nabrala nový dych po tom, čo okresná prokuratúra v roku 2009 zastavila jeho stíhanie za pozdrav „Na stráž“, ktorý použil na verejnom zhromaždení

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Komentáre

Teraz najčítanejšie