Denník N

Demokraciu neohrozuje samotný Igor Matovič, ale spoločenský hnev, ktorý vyvolal

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vládna koalícia vybabrala s demokraciou, ale nemá v pláne ani vo svojich silách ju zničiť. Zničila však alternatívu, ktorou mala byť.

Máte právo byť nahnevaní na túto vládu. Premiér je egocentrik v teniskách s mučivou záľubou v testovaní a ponižovaní, chod štátu sa zadrháva ako staré auto, ktorému každú chvíľu odíde nejaká súčiastka, hoci ministri sa vozia v bezchybných bavorákoch. Zoznam zlyhaní tejto vlády za necelý rok je pridlhý už aj na celé štyri roky.

Lenže podobne nefunkčných vlád sme už zažili viacero a tá dnešná má proti nim jednu dôležitú prednosť: rozčúlenie nad jej výkonom sa nespája s obavou o demokraciu. Je pravda, že vládna koalícia sa správa spupne a porušuje pravidlá nielen slušnosti. Je pravda, že premiér aj predseda parlamentu sa k demokracii vzťahujú rovnako ako k svojej diplomovke – treba s ňou vybabrať.

A napriek tomu je dnes slovenská demokracia v relatívnom bezpečí. V správe za rok 2020 nám organizácia Freedom House rovnako ako rok predtým pridelila štatút slobodnej krajiny a 88 bodov z možných 100 v indexe demokracie, sme na tom o dva body lepšie ako USA (Česko má 91 bodov, Poľsko 84 a Maďarsko iba 70).

V slobode prejavu sme podľa Reportérov bez hraníc na 33. mieste, najvyššom z Visegrádskej štvorky (Česko na 40., Poľsko na 62. a Maďarsko na hanebnom 89. mieste) a opäť pred USA (45.), za minulý rok sme si polepšili o dve miesta v rebríčku.

Pre ľudí, ktorými lomcuje hnev nad ťarbavosťou vlády pri zvládaní pandémie, čím ohrozuje ich životy, je to slabá útecha. Ale relatívne vysoká úroveň demokracie im zaručuje, že si budú môcť slobodne zvoliť inú. To v dnešnom svete vôbec nie je samozrejmé.

Vďaka samospráve

Pandémia všade na svete posilňuje rolu štátu, čo radi využívajú všetci autoritárski politici a režimy. Slovenská vláda sa o to pokúsila tiež, ale vinou svojej neschopnosti vymáhať pravidlá a sama ich dodržiavať vyšla naprázdno. Naopak, zdá sa, že pandémia u nás posilňuje rolu samosprávy, lebo mnohí primátori a starostovia sú aktívnejší a rozumnejší ako ministri. To znamená, že silnie demokracia.

Minulý týždeň presadil premiér Igor Matovič vo vláde svoj sen o ďalšom kole plošného testovania, čo je istá forma autoritárskeho nátlaku na spoločnosť. Ale potreboval na to niekoľko dní a desiatky hodín rokovaní. Svedčí to o jeho slabnúcom postavení, čo v nepriamej úmere opäť posilňuje demokraciu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie