Denník N

Prečo Dánsko očkuje oveľa rýchlejšie ako my a ako je možné, že domovy dôchodcov už majú takmer vybavené

Dánska premiérka Mette Frederiksenová sa teší v prvých zaočkovaných ľudí 27. 12. Dnes ju môže tešiť, že Dáni očkujú najrýchlejšie v Európskej únii. Foto - tasr/ap
Dánska premiérka Mette Frederiksenová sa teší v prvých zaočkovaných ľudí 27. 12. Dnes ju môže tešiť, že Dáni očkujú najrýchlejšie v Európskej únii. Foto – tasr/ap

Zaočkovali viac ľudí, ako im prišlo vakcín. Čo robia Dáni inak.

Teoreticky by krajiny Európskej únie mali očkovať proti covidu približne rovnakým tempom. Nakúpené vakcíny sa mali deliť proporčne podľa populácie.

Napriek tomu Dánsko výrazne vyčnieva v počte zaočkovaných. Do utorka zaočkovalo prvou dávkou tri percentá populácie a s náskokom vedie v rebríčku krajín EÚ. Pre porovnanie priemer Európskej únie bol 1,35 percenta.

Na Slovensku v utorok hlásili 1,31 percenta zaočkovaných.

Keďže sa však začalo očkovať už aj druhou dávkou, v skutočnosti ide o údaj o počte dávok na sto obyvateľov.

Momentálne má Dánsko prvou dávkou zaočkovaných v podstate všetkých starých ľudí v domovoch dôchodcov v krajine (89 percent rezidentov). Začali ich očkovať druhou dávkou a podľa dánskych médií by ich mali preočkovať do konca tohto týždňa.

Zároveň očkujú aj v iných skupinách, napríklad starých ľudí, o ktorých sa starajú opatrovatelia doma.

Počet aplikovaných dávok vakcíny proti covidu na sto obyvateľov. (zdroj: Our World in Data)

Podobne veľké krajiny

Dáni do pondelka pichli 177-tisíc dávok, na Slovensku to bolo 71-tisíc. Obe krajiny sú pritom takmer rovnako veľké, v Dánsku žije len o 350-tisíc ľudí viac.

Ako je možné, že Dánsko očkuje o toľko rýchlejšie ako Slovensko, ale tiež aj ako Fínsko či Belgicko, ktoré sú na tom v rebríčku ešte horšie ako my?

Jeden z hlavných rozdielov je, že vakcíny, ktoré prídu, sa Dáni rozhodnú použiť čím skôr.

„Pozícia vlády je jasná. V momente, keď sa vakcíny dotknú dánskej pôdy, majú sa použiť,“ povedala podľa AFP dánska premiérka Mette Frederiksenová.

Podľa agentúry si väčšina krajín EÚ odkladá druhú dávku vakcín pre pacientov, ktorí dostali prvú, aby sa nestalo, že zrazu vakcíny neprídu a nebude čím človeka preočkovať.

Slovensko si tiež z dodaných vakcín necháva istú rezervu pre ľudí, ktorí boli zaočkovaní prvou dávkou. Nová vyhláška zverejnená v stredu zmenila pravidlá druhej dávky tak, že namiesto po troch týždňoch budeme druhú dávku dávať najskôr po štyroch týždňoch.

Aj takto vyzerá Kodaň počas súčasného lockdownu. Foto – tasr/ap

Pichli viac ako pôvodne mohli

Túto dánsku stratégiu potvrdzuje aj Flemming Konradsen, profesor verejného zdravotníctva na Kodanskej univerzite.

„Je to tak, nenechávame si na sklade polovicu dávok, ale nejakú rezervu máme, ak by došlo k výpadku nových dodávok,“ hovorí pre Denník N. Podľa AFP si napríklad Dáni odkladajú druhú dávku Moderny, ktorá však tvorí len zlomok vakcín.

Zaujímavé je na tom to, že Dáni pichli viac vakcín, ako im vôbec prišlo (165-tisíc). Ako je to možné?

Okrem toho, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie