Denník N

Politológ: S Trumpom sa navždy bude spájať násilie v Kapitole, no splnil mnohé sľuby

Joe Biden a jeho manželka Jill v predvečer inaugurácie. Foto - TASR/AP
Joe Biden a jeho manželka Jill v predvečer inaugurácie. Foto – TASR/AP

Do Bieleho domu sa po štyroch rokoch vracia bývalý viceprezident Joe Biden. Získal najviac hlasov v histórii USA, no nastupuje v čase hlbokej krízy. Dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB Branislav Kováčik si myslí, že Biden bude prezidentom iba jedno funkčné obdobie, no to mu môže pomôcť, aby robil odvážne rozhodnutia.

„Musí sa viac zaoberať aj ekonomickými témami. Ak to neurobí, voliči možno svoju frustráciu z ťažkej situácie pretavia do podpory ľudí, ako je Trump,“ vraví v rozhovore.

Čo očakávate od Bidena a jeho vlády?

Očakávania od Bidena sú veľmi veľké. Rozdelil by som ich do dvoch rovín. Prvou je upokojenie situácie v USA, druhou zjednotenie krajiny. Myslím si, že skôr sa mu môže podariť to prvé.

Prečo?

Zjednotenie je omnoho zložitejšie. Rozdiely v spoločnosti prirodzene existujú a vždy existovali. A Donald Trump ich počas svojho funkčného obdobia prehlboval.

Bidenovi by aspoň čiastočne mohlo pomôcť, ak Trump zíde z očí a zíde z mysle. Potom bude mať omnoho väčší priestor. Teraz sme boli v špecifickej situácii – Trump ešte mal obrovskú pozornosť vďaka tomu, že bol prezidentom, zároveň však aj Biden ako zvolený prezident komunikoval veľmi aktívne. Takže sme naraz videli dve výrazné osobnosti, ktoré mali veľký mediálny priestor. Každý z nich vystupoval iným štýlom a presadzoval iný postoj nielen k výsledkom volieb, ale aj ku konkrétnym témam.

K tejto myšlienke ma vedie aj to, ako sa prejavilo zablokovanie Trumpa na sociálnych sieťach. Jedna štúdia ukázala, že za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Joe Biden

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie