Denník N

Cigániková: Premiér dal populistický status, a keby ho nerealizoval, vyzeral by ako slabý premiér

Foto - TASR
Foto – TASR

Koaličná poslankyňa Jana Bittó Cigániková z SaS hovorí o vzťahoch v koalícii a prečo SaS podporila plošné testovanie.

Koaličná poslankyňa Jana Bittó Cigániková z SaS kritizovala rýchlosť a spôsob prijatia zákona, ktorý okrem iného zavádza 10-tisícovú pokutu zdravotníckym zariadeniam, ktoré niekoho zaočkujú prednostne. Tento návrh napísal premiér Igor Matovič na Facebooku a expresne rýchlo ho schválila vláda aj parlament.

V rozhovore koaličná poslankyňa hovorí aj o tom: 

  • ako jej minister zdravotníctva vysvetľoval, že sa nebude v praxi vynucovať premiérov návrh o pokutách za predbiehanie,
  • ako vyzerali rokovania o celoplošnom testovaní,
  • aký má zmysel, aby ľudia, ktorí pracujú z domu, išli na test,
  • prečo podporili celoplošné testovanie

Aká je nálada v koalícii?

Taká obvyklá, pracovná.

Čo to znamená?

Vieme fungovať, na pracovných stretnutiach rokujeme, nezvykneme sa hádať. Keď to myslíte tak, že čo robíme ako koalícia mimo pracovných stretnutí, tak sa snažíme dávať si pozor na svoje vyjadrenia, aby sme kolegov neiritovali a to plánujem robiť aj v tomto rozhovore.

Poslanec SaS Peter Cmorej napísal na Facebooku, že „premiér sa vyhrážal pádom vlády, ak nesplníme to, čo napísal na Facebooku. Buď bude pokuta pre zdravotnícke zariadenia alebo nebude vláda, mali sme si vybrať“. Išlo o zákon, ktorý mal zaviesť 10-tisícovú pokutu pre zariadenie, v ktorom sa niekto predbehne pri očkovaní. Ako prebiehalo rokovanie o tomto zákone?

Toto vám nepotvrdím ani nevyvrátim. Nebudem sa k tomu vzhľadom na vzťahy v koalícii vyjadrovať. To, čo si myslím o tomto zákone, som jasne povedala a ani som zaň nehlasovala.

Časť poslancov SaS hlasovala. Bolo to preto, aby sa udržala koalícia?

V návrhu zákona boli aj potrebné veci, ale nemyslím si, že ich bolo treba spraviť okamžite. Počkalo by to týždeň. Marek Krajčí nás ubezpečoval, že pokuty vymáhať nebude. Pýtala som sa ho, načo chceme zákon, ktorý nebudeme vymáhať,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Plošné testovanie

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie