Denník N

Prečo sa Navaľnyj vrátil do Ruska?

Navaľnyj na palube lietadla ruskej spoločnosti Pobeda, ktorým odletel z Berlína do Moskvy. Foto - TASR/AP
Navaľnyj na palube lietadla ruskej spoločnosti Pobeda, ktorým odletel z Berlína do Moskvy. Foto – TASR/AP

Ruský opozičný politik bojuje aj za to, čo potrebujeme aj my, ľudia slobodného Západu: vieru v ideály, hodnoty a princípy.

Auto je bývalý predseda vlády a minister zahraničia 

Mnoho ľudí, aj tí, čo si pamätajú svoje skúsenosti s komunistickým, teda totalitným režimom, ktorý bojovníkov za slobodu väznil a nezriedka aj zabíjal, si v týchto dňoch kladú otázku: Prečo sa Alexej Navaľnyj vrátil do Ruska? Nevie, ako dopadol Kasparov, Chodorkovskij a iní vyhnanci? Alebo Nemcov, Politkovská… ? Či si on sám nepamätá, čo sa prihodilo celkom nedávno počas návratu zo Sibíri jemu samotnému? Pritom ruské úrady vopred oznámili, že ak sa Navaľnyj do Ruska vráti, pôjde okamžite do väzenia.

Návrat Navaľného do Ruska po jeho liečbe v Nemecku je natoľko odvážnym aktom, že okamžite rozpútal rôzne konšpiračné scenáre a „teórie”. Niektorí pochybujú o jeho duševnom zdraví, iní ho upodozrievajú z túžby po martýriu, ďalší v tom hľadajú širšie geopolitické hry a rôzne mocenské sprisahania.

Povolanie politik je nepochybne veľmi komplexnou disciplínou. Ako desaťboj v atletike. Tak ako atletika, aj politika je súťažou. V každej súťaži rozhoduje srdce, pretože generuje vôľu. Ale aj rozum, pretože určuje stratégiu a taktiku.

Zdá sa mi, že Navaľnyj má pre politiku vášeň. Inak by sa v Rusku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Komentáre

Teraz najčítanejšie