Denník N

Detská nemocnica žiada pred vyšetrením test od rodičov aj detí. Covid mali aj niekoľkodňové bábätká, vysvetľuje

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

V Národnom ústave detských chorôb na Kramároch žiadajú testy na covid-19, aby zabránili prieniku korony do nemocnice. Keď rodičia testovanie odmietnu, dieťa ošetria v ochranných oblekoch.

Už pri prvom celoplošnom testovaní mali niektorí pacienti problém dostať sa na vyšetrenie, keď nemali negatívny test. Niektorí lekári či nemocnice ho vyžadovali. V uznesení vlády sa pritom píše, že na návštevu lekára či nemocnice nie je potrebný negatívny test – aby bola zdravotná starostlivosť dostupná pre všetkých.

Národný ústav detských chorôb v Bratislave však negatívny test žiada, a to od dieťaťa aj od sprevádzajúcej osoby – tak pri vyšetrení, ako aj pri nástupe na plánované hospitalizácie.

Akceptujú antigénový aj PCR test, ktorý však nesmie byť starší ako dva dni, ak má prípadne niekto vyšetrenie v pondelok, môže sa preukázať aj testom z piatka. Informujú o tom na svojej stránke.

Nepíšu, že by mali výnimku deti od určitého veku. Napríklad viaceré firmy, ktoré robia PCR testy, ho neurobia deťom mladším ako desať rokov.

Video: Rýchly prehľad o plošnom testovaní a lockdowne (autorka: Martina Koník)

Covid malo aj bábätko

Národný ústav detských chorôb vysvetľuje, že režim sprísnili, aby ochránili pacientov, personál a rodičov. Test žiadajú,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie