Denník N

Poznačilo to generácie filipínskych detí – krajina konečne uznala, že sex s dvanásťročnými je trestný čin

Žiačky katolíckej školy v Manile tancujú na podporu svetovej kampane One Billion Rising zameranej na odstránenie násilia páchaného na ženách a deťoch počas dnešného Dňa sv. Valentína v Manile 14. februára 2019. Foto - TASR/AP
Žiačky katolíckej školy v Manile tancujú na podporu svetovej kampane One Billion Rising zameranej na odstránenie násilia páchaného na ženách a deťoch počas dnešného Dňa sv. Valentína v Manile 14. februára 2019. Foto – TASR/AP

Kombinácia generačnej chudoby, nevedomosti a nezáujmu štátu viedli k tomu, že celé generácie filipínskych detí poznačili sexuálni predátori.

Filipínska tínedžerka Rosario Baluyotová vyrástla prakticky na ulici, a aby prežila, robila to, čo mnohé tamojšie opustené a chudobné deti. V októbri 1986 prišla do hotelovej izby, kde ju čakal jej „klient“ – rakúsky sexturista Heinrich Stefan Ritter. Z izby odišla tak, že jej v krčku maternice zostal úlomok z vibrátora, ktorý do nej Rakúšan tlačil tak, až sa rozlomil. V tomto stave žila ešte sedem mesiacov. Napokon zomrela na rozsiahlu infekciu podbruška.

Rittera za tento ohavný čin nikdy právoplatne neodsúdili (najvyšší súd zmenil rozhodnutie nižšieho súdu o vine), hoci sa priznal, že Rosario u neho bola. Prokuratúre sa totiž nepodarilo preukázať, že dievča malo len 11 rokov. Nemalo žiadne doklady a nevedeli ich poskytnúť ani rodičia, od ktorých Rosario utiekla pre neznesiteľné rodinné pomery.

Ritterova obhajoba tvrdila, že on bol presvedčený, že má 13 rokov. Styk s dieťaťom od 12 rokov sa podľa filipínskych zákonov nedal vyhodnotiť ako znásilnenie, ak k nemu prišlo dobrovoľne. To, že Rosario dala „súhlas“, vraj vyplynulo z toho, že išlo o „platenú službu“.

O Rosario napísala knihu známa švédska novinárka a spisovateľka Majgull Axelssonová. Vzbudila medzinárodný rozruch a záujem o tému sexturizmu, ale aj o to, ako Filipíny ochraňujú svoje deti.

Trvalo ďalších takmer 35 rokov, kým sa aspoň formálne niečo zmenilo. Na prelome minulého a tohto roka filipínski poslanci zmenili zákon, podľa ktorého sa sex s osobami mladšími ako 16 rokov považuje za znásilnenie. To by malo zabrániť zneužívaniu detí sexturistami, ale aj príbuznými. Vzťahuje sa aj na zneužívanie na internete, ktoré je čoraz rozšírenejšie a počas pandémie covidu-19 ešte vzrástlo.

Prečo to zašlo až tak ďaleko

Na Filipínach podľa odhadov mimovládnych organizácií pracujúcich s ľuďmi, čo zažili zneužívanie,  znásilnia každú hodinu jednu ženu či dieťa. Z desiatich znásilnených je až sedem detí, zväčša dievčat, ale aj podiel znásilnených chlapcov je významný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie