Denník N

Biden bude chodiť po napnutom povraze, hovorí americký politológ

Prípravy na inauguráciu Joea Bidena. Foto - TASR/AP
Prípravy na inauguráciu Joea Bidena. Foto – TASR/AP

Politológ zo Severnej Karolíny Jonathan D. Weiler sa dlhodobo venuje psychológii voličov, ktorí si vyberajú autoritárskych politikov.

V posledných rokoch sledoval vládnutie Donalda Trumpa a v rozhovore hovorí, že Joe Biden pri nástupe do úradu preberá veľmi ťažkú úlohu. Veľa Američanov podľa neho upokojí, ak Biden nebude opakovať Trumpovu „smiešnu telenovelu“.

Spojené štáty americké však majú problémy, akým je napríklad rasizmus, ktoré sa objavili ešte pred Trumpom a budú pretrvávať aj po jeho odchode z Bieleho domu.

Priblížili sme sa ku koncu Donalda Trumpa v Bielom dome. Myslíte si, že jeho štyri roky v úrade oslabili americkú demokraciu natoľko, že jej náprava potrvá dlhý čas?

Americké politické inštitúcie majú pred sebou obrovské výzvy vrátane pokračujúceho inštitucionálneho rasizmu, ktorý vplýva na nedostatok rovnosti pred zákonom. Tento problém tu bol ešte pred Trumpom a bude existovať aj po tom, ako odíde. Taktiež tu je problém, že ľudia žijú v oddelených informačných „ekosystémoch“, preto vyznávajú veľmi odlišné myšlienky o realite. Aj to je problém, ktorý tu bol ešte pred Trumpom, hoci on ho určite ešte zhoršil. A bude to pokračovať aj v ére po ňom. Veľa Američanov verí v základné idey ako férovosť, spravodlivosť a rovnaké zastúpenie. Ako sme sa už v minulosti rozprávali, hoci naše inštitúcie majú určite chyby, do istej miery to samy zároveň aj zohľadňujú, aj keď nie úplne dokonale. Základy demokracie teda stále existujú a veľa ľudí je odhodlaných ich posilniť. Trumpovo prezidentovanie bolo až jedovaté. Amerika síce nie je v najlepšej kondícii, ale „trumpizmus“ prežije. Či však prežije aj tieto hlbšie problémy? Odhadnúť to je už ťažšie.

Jonathan D. Weiler

Americký politológ, ktorý skúma psychológiu voličov, ktorí si vyberajú autoritárskych politikov.

Vyučuje na University of North Carolina at Chapel Hill, venuje sa aj ekonomickej globalizácii a ľudským právam.

Napísal viacero kníh, okrem iného Authoritarianism and Polarization in American Politics (Autoritárstvo a polarizácia v americkej politike), ktorá získala ocenenie Americkej politologickej asociácie.

Trump ako prezident rozdelil spoločnosť. Môže sa s tým Joe Biden vôbec vyrovnať?

Pre Bidena bude naozaj ťažké spraviť ozajstný pokrok v tom, aby odstránil nedôveru a aby sa aj vyrovnal s tým, že jedna z našich hlavných politických strán je teraz okúzlená významnými antidemokratickými elementmi. Aby sa toto zmenilo, bude potrebná tvrdá práca, ktorá určite presahuje Bidenove funkčné obdobie.

Trump sa pri rozhodovaní často riadil inštinktom. Bude z tohto hľadiska Biden rozdielny?

Biden sa bude určite viac spoliehať na politických expertov aj vedecké poznatky. Stále je však tým mužom, ktorý robí konečné rozhodnutia. Jeho prezidentovanie bude vyzerať ako klasické obdobie demokratického prezidenta v tom zmysle, že sa bude riadiť informáciami. To, samozrejme, neznamená, že nespraví žiadne chyby. Nebude však o sebe tvrdiť, že je tým najmúdrejším človekom na svete, a nebude ani ignorovať ľudí, ktorí majú vedomosti.

V posledných týždňoch Trump spravil aj zmeny v nasadení amerických vojakov v zahraničí, napríklad nariadil presunutie viac ako sedemsto vojakov zo Somálska. Sčasti to vychádzalo z jeho stratégie „America First“. Ako podľa vás môže Biden zmeniť zahraničnú politiku?

Biden určite nejakým spôsobom zahraničnú politiku zmení. Prinajmenšom bude svetu signalizovať, že Spojené štáty americké budú vo svetovom dianí partnerom, ktorý bude viac otvorený spolupráci ako doteraz. Podľa môjho názoru aj americká zahraničná politika má problémy, ktoré tu boli ešte pred Trumpom. Tým najväčším

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie