Denník N

NAKA zadržala bývalú predsedníčku súdu Kyselovú. Rozprávať začal jej bývalý kolega Polka

Ilustrácia N - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

Eva Kyselová, ale aj ďalšia zadržaná, bývalá sudkyňa Mária Urbanová, boli členkami takzvaného ženského senátu na Krajskom súde v Žiline. Jeho členkou bola aj sudkyňa Najvyššieho súdu Dana Wänkeová.

Bývalú predsedníčku Krajského súdu v Žiline Evu Kyselovú opäť zadržala polícia a spolu s ňou aj bývalú sudkyňu tohto súdu Máriu Urbanovú. Zopakovala sa situácia zo septembra minulého roka, keď si po Kyselovú prvýkrát prišli príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Vtedy mala akcia názov Plevel a Kyselovú zakrátko pustili na slobodu, teraz to pre ňu vyzerá byť vážnejšie.

V rámci Plevela 2 si po ňu NAKA prišla priamo na súd.

Obe sudkyne polícia obvinila z prijímania úplatku a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. „Obvinené od februára 2015 do augusta 2019 mali za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na Krajskom súde v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb,” potvrdil hovorca Policajného prezídia Michal Slivka.

V prípade, že pre obe budú žiadať väzbu, Ústavný súd už o Kyselovej nebude musieť rozhodovať, hoci je sudkyňou. Od januára totiž platí novela ústavy, a tak ústavní sudcovia už nedávajú súhlas na väzobné stíhanie sudcov. Rozhodovať bude teda hneď sudca pre prípravné konanie na Špecializovanom trestnom súde.

Kto začal rozprávať

Podľa informácií Denníka N začal s políciou spolupracovať bývalý žilinský sudca Pavol Polka. Aj jeho v septembri NAKA zadržala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Korupcia na žilinských súdoch

Slovensko

Teraz najčítanejšie